Hopp til innhold

Kjøpe elbil – hva bør du sjekke?

Er du lei av å fylle dyr bensin eller diesel på en bil som forurenser? Her er tipsene du bør lese før du kjøper elbil for første gang.

Kvinne lader elbil.

Kort fortalt:

1


Hvilke behov har du?
Tenk gjennom praktiske egenskaper som er viktige for deg. Les våre tester, sjekk Elbilvelgeren og ulike brukerforum.

2


Hvor lang rekkevidde trenger du?
Kjører du under 10 mil per dag, har alle nye elbiler mer enn lang nok rekkevidde. Husk å sjekke bruktmarkedet.

3


Kan du lade hjemme?
Lading hjemme er billigst og enklest, så det er lurt å få på plass. Elbillader hjemme, kalles en ladeboks.


Bruk Elbilvelgeren

Det er mange ulike preferanser blant bilkjøpere. For at du skal finne en bil som passer for deg anbefaler vi at du sjekker ut Elbilvelgeren. Her kan du også se hvor fornøyd andre elbilister er med bilen. I Elbilvelgeren kan du blant annet filtrere på disse valgene:


Vanlig å overvurdere behovet for lang rekkevidde

Skal du kjøpe elbil for første gang, er det lurt å tenke gjennom hvor langt du normalt kjører til daglig. Ta også med i beregningen at rekkevidden i vinterhalvåret kan reduseres rundt 30 prosent.

Kjører du under 10 mil per dag, har alle nyere elbiler mer enn lang nok rekkevidde, og en brukt elbil kan være et godt alternativ. På lengre turer bruker du hurtigladere underveis. Ladenettverket i Norge er såpass godt utbygget at det stort sett ikke er noe problem å lade bilen når du tar deg en pause.

Det er også lurt å melde seg inn i Elbilforeningen. Da får du vår blå ladebrikke som du kan bruke hos flere ladeselskaper og bare registrere deg ett sted.

Famile laster inn bagasje i en Nissan Leaf.

Dette må du sjekke:

Råd til deg som vil kjøpe brukt elbil


Kan du lade hjemme?

De aller fleste lader bilen mest hjemme, så det er lurt å installere en ladeboks – populært kalt elbillader, før du kjøper elbil. Det er også mye billigere å lade hjemme enn å hurtiglade. Bor du i borettslag eller sameie med fellesparkering, har du også rett til å sette opp lader. Har du ikke egen parkeringsplass, har mange byer gatelading til sine innbyggere.

Ladebokser til elbil

Svært gode medlemspriser på DEFA og Zaptec ladebokser.


Sjekk ladehastigheten

Bruker du bilen mye på lengre turer, er det en fordel at lader ganske kjapt. Våre biltestere sjekker alltid ladefarten på elbilene som testes. Husk også at medlemmer i Elbilforeningen får den blå ladebrikken som kan brukes på flere tusen hurtigladere. Den gir deg enkel lading på tvers av flere ladeselskaper i Norge og Europa.

Elbilforeningens blå ladebrikke

Ladeklubben

Én ladebrikke, enkel betaling og tusenvis av ladestasjoner.


Sjekk ulike tester

Elbilforeningen har testet godt over 260 elbiler som har vært tilgjengelige på det norske markedet. Her er det mye nyttig informasjon for deg på biljakt. Vi tester blant annet:

Du får også svar på spørsmål som: Er denne bilen et bedre valg sammenlignet med andre biler i samme kategori? Hvor enkelt er det å sette inn forovervendt og bakovervendt barnesete, hvor tung last kan du ha på taket, hvor mange kofferter er det plass til i bagasjerommet, og kan den trekke tilhenger? Og mye mer!

Abonner også på Youtube-kanalen vår. De siste årene har vi også laget videoer av alle bilene vi har testet.


Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!