Hopp til innhold

Har du ikke privat parkeringsplass? Slik bruker du gatelading

Elbiler som lader på gate

Har du ikke egen parkering, tilbyr mange kommuner gatelading til sine innbyggere.

For å bruke slike ladepunkt må du ha en type 2-kabel som går mellom bilen og ladepunktet. Dette kalles også normallading, som er all lading under 50 kW.

Det er også vanligere med denne type ladepunkt på kjøpesentre, butikker, store parkeringsplasser ved turområder og idrettsarenaer.

Det finnes mange ulike systemer for hvordan du starter, stopper og betaler for ladingen, så vårt aller beste råd er å følge instruksjonen på ladepunktet. Mange kan åpnes med Elbilforeningens ladebrikker.

Det er lurt å sjekke din kommunes nettsider for å få oversikt over priser og betalingsmåter der du bor. Bruk Elbilappen for å lete frem ladepunkt.

Hvor fort bilen din kan lade fra et normalladepunkt, avhenger av både ladepunktet og bilen din.

De fleste normalladepunkter har en effekt fra 3,6 til 22 kW, men det er ombordladeren i elbilen din som bestemmer hvor høy effekt den kan ta i mot. På de fleste elbiler er det som oftest mellom 7 og 11 kW, selv om noen kan ta så mye som 22 kW. 

Hvis du ikke aner hva ombordladeren i elbilen din håndterer, kan du kikke på Elbilforeningens side «Elbiler i dag», og så klikke deg videre inn på din bilmodell. I avsnittet normallading får du svar. Eller du kan sjekke bilens brukermanual.

Slik gatelader du i disse byene:

Du kan laste ned ElbilAppen for enklere tilgang på din mobil. Er du medlem, får du digitalt medlemskort og andre medlemsfunksjoner.

Trykk her for å få kartet i fullskjerm