Hopp til innhold

Ny undersøkelse: Dette irriterer oss mest i trafikken

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

SKUMMELT: Utrygge forbikjøringer topper lista, mens gjengangere som mobilbruk og å ikke bruke blinklys, når høyt opp.

Utrygge forbikjøringer topper lista over det vi irriterer oss mest over i trafikken, tett etterfulgt av bilister som ligger for tett. Og det er kvinner som irriterer seg mest.

Det kommer fram av en undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.
BER BILISTER TA DET MED RO: Skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind forsikring. Foto: Fremtind
– Mitt tips til alle bilister er å beregne god tid i sommertrafikken så du slipper å ta farlige forbikjøringer. Du sparer fint lite tid på å kjøre forbi, og du vil nødig være den som forårsaker ekstra lange køer eller i verste fall alvorlige trafikkulykker, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind. Du sparer bare 40 sekunder per mil på å kjøre i 100 fremfor i 90 km/t. Har du for eksempel 15 mil til hytta, tilsvarer det ti minutter. Undersøkelsen viser også at 42 prosent skal på bilferie i Norge i sommer, mot 32 prosent i fjor. I Norsk elbilforenings undersøkelse «Elbilisten» oppgir så mange som 61 prosent at de skal reise på ferie med elbilen sin i sommer.  – Det kan bety mye trafikk og køer. Sørg for å ha kontroll på blodsukkeret. Ta med litt mat i bilen, da blir du kanskje ikke irritert så fort. Det hjelper i alle fall meg, sier Nielsen. LES OGSÅ: Over 15.000 elbilister har svart på den store undersøkelsen «Elbilisten»
FORSKJELL: Kvinner irriterer seg mer enn menn i trafikken, viser den nye undesøkelsen. Foto: Fremtind

Dette irriterer oss mest i trafikken

Foruten elbiler som kjøre sakte på motorveien, irriterer kvinner seg mer enn menn over alle disse situasjonene: Det er de yngste sjåførene som irriterer seg mest over andre som bruker mobilen når de kjører. 64 prosent av de mellom 18 og 24 år oppgir dette. LES OGSÅ: Stadig flere klarer seg med bare elbil

Mobilbruk er fy-fy

Men: Jo høyere inntekt, desto mindre irriterer vi oss over andres mobilbruk under kjøring. Det er folk i Rogaland som i størst grad irriterer seg mest over mobilbruk, 71 prosent oppgir dette. I motsatt ende finner vi nabofylket Agder hvor 33 prosent oppgir dette. – La mobilen ligge når du kjører. Uoppmerksomhet som mobilbruk er årsak til mange store og små trafikkulykker. Sett på favorittspillelisten på Spotify og plott inn destinasjonen på GPSen før du ruller av gårde, sier skadeforebyggeren. Den elektroniske undersøkelsen er gjennomført i slutten av mai 2021, med 1107 respondenter.