Hopp til innhold

Svak krone til tross: Rekord­mange plan­legger utenlands­ferie med elbilen

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

FULLADET ETTER FJELLTUR: Før en gåtur i Snowdonia i Wales i fjor sommer fant Fabien Miard destinasjonslading på parkeringsplassen. Her fungerte Elbilforeningens blå ladebrikke helt utmerket. Denne sommeren venter nye destinasjoner. Foto: Privat

– Det er helt supert at flere velger å bruke elbilen på utenlandsferie, mener Christina Bu, generalsekretær i Elbilforeningen. Elbilist Fabien Miard satser på Sverige i år.

Har du først investert i en elbil, vil du gjerne bruke den på ferie. Det viser Norsk elbilforenings store undersøkelse «Elbilisten 2023».

Hele 64 prosent av elbilistene sier at de planlegger å dra på elbilferie i sommer. Og med stadig flere solgte elbiler, blir dette en sommer med rekordmange elbiler på ferietur.

Elbilsommer i utlandet

Av de som bruker elbilen på ferie, drar én av tre til utlandet.

17 prosent av de som skal reise utenlands har eid elbilen under ett år.

– Det er imponerende at så mange ferske elbilister kaster seg ut i det og drar på langtur, sier Bu. Kanskje de har fått med seg hvor enkelt og greit det har blitt å lade på store deler av kontinentet.

Fabien Miard fra Oslo kan ikke akkurat regnes som nybegynner, for sist sommer kjørte han elbil med samboer og to barn i Danmark og Sverige. Ja, paret var til og med i Storbritannia, noe vi skrev om på elbil.dev05.dekodes.no:

Dro to uker på elbilferie i Storbritannia:

– ElbilAppen var en «lifesaver»

Turen gikk fra Portsmouth i sørøstlige England til Nord-Wales og tilbake igjen i en BMW i3S.

– Jeg leide akkurat samme bil som jeg har i Norge slik at det skulle bli lett å kjøre – selv med rattet på den andre siden, sier Miard som har kjørt elbil siden 2013.

På disse ti årene han han både eid og leaset tre i3-er, men denne sommeren er det en ny bil som skal få lufte seg over grensen til Värmland, for snart bytter han til en Cupra Born med fem seter.

Saken under handler om en annen kar med ny elbil, en Audi Q8 e-tron. Pensjonisten hentet den i mars og kjørte rett videre til sol og sommer:

86-åringen kjørte elbil tur-retur Spania:

Einar Berg har bil i blodet

– Vi prøver å spare litt på utgiftene i år og skal ellers være på hytta som ligger nær Holtefjellet, nord for Kongsberg, sier Miard.

Aller mest har familiefaren kjørt lange turer i Norge med egen i3S, særlig i pandemiårene 2020–2021 da de dro helt opp til Atlanterhavets ikoniske bru mellom Molde og Kristiansund.

NORGESFERIE: Fabien Miard besøkte Gutulia nasjonalpark, som strekker seg helt inntil svenskegrensen, i 2020. Da passet det fint med overnatting på Drevsjø like i nærheten. Som feriebil brukte han sin snertne BMW i3S. Foto: Privat

Det ble seks elbilferier i en elektrisk BMW. Miard forteller at han har opplevd bilen som svært pålitelig i tillegg til at den er billig i drift.

– På de fleste turene hadde jeg med samboeren, som er en god co-pilot. Og Norge er jo bra, man finner alltid en ladestasjon eller stolpe et sted. Av og til endret jeg litt på reiseruten for å unngå rekkeviddeangst.

Men Miard var ikke spesielt imponert over lademulighetene i Danmark, og tenker i etterkant at de var verre enn i Storbritannia.

– Sverige var greit, mer som Norge for noen år siden, så dette nabolandet vårt har også forbedringspotensial, sier elbilisten.

Bil foran inngangen til Legoland

Nyttig å vite før du drar:

På ferie med elbil i Sverige og Danmark

Elbilsommer i Europa går fint

Generalsekretæren i Elbilforeningen skal selv på utenlandsferie i sommer. Ferden går til England, der de skal leie bil som hennes britiske samboer vil få æren av å kjøre. Elektrisk, selvsagt.

– Jeg tenker det er smart å bruke elbilen på ferie. Det er bra for både klima og lommebok, sier Bu som også liker den fleksibiliteten en elbilferie gir.

På europeiske hovedveier er det blitt ganske enkelt å finne hurtigladere. Det er god dekning, og bruker du Elbilforeningens blå ladebrikke er du godt sikret.

I tillegg har Tesla, som har det største ladenettverket, åpnet opp for kunder med andre bilmerker.

I Europa er 38.000 hurtigladere tilgjengelig med Ladeklubben og den blå ladebrikken fra Norsk elbilforening. Som medlem har du automatisk tilgang med en gang du har lastet ned og registrert bankkortet.

Med Elbilforeningens ladekart og i Elbilappen kan man planlegge elbilturer og få forslag til ladestopp underveis. 

Ladeklubben blå ladebrikke

Fersk prissammenlikning:

Det lønner seg å bruke Ladeklubben

I Elbilforeningens undersøkelse svarer kun 28 prosent at de ikke skal på elbilferie og åtte prosent vet ikke.

En del av disse kommer nok også til å bruke elbilen på tur i sommer, for helgeturer utenom selve ferien er jo en del av nordmenns sommerliv. 

Fakta om «Elbilisten 2023»

  • Elbilisten er en årlig spørreundersøkelse blant norske elbilister gjort av Norsk elbilforening.
  • «Elbilisten 2023» er den 12. i rekken og ble gjennomført mellom 28. mars – 30. april.
  • 16.905 personer svarte på undersøkelsen.
Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også