Fem tips til pakking av elbilen
Sørg for å pakke trygt, slik at tunge og løse gjenstander ikke kan bevege seg uhindret i kupeen. Her er fem tips på veien for deg som skal pakke elbilen til langtur:
Legg det tyngste nederst
Elbilen har allerede lavt tyngdepunkt, siden batteripakken er montert lavt, det er derfor ikke det vesentligste ved pakkingen. Det skal nemlig mye til at bilens kjøreegenskaper endres vesentlig som følge av feil pakking.
Vårt råd er å starte med den tyngste bagasjen, typisk kofferter og tunge bager. Disse legges så lavt som mulig inn mot bakseteryggen. Hvis ikke alle sitteplassene i baksetet utnyttes, kan fotbrønnen utnyttes tilsvarende. Unngå tunge gjenstander som kan bevege seg fritt i kupeen.
Husk på «frunken» og andre hulrom
Det er lurt å utnytte eventuelle hulrom som måtte være under gulvet i bagasjerommet eller i «frunken», hvis du er så heldig å ha dette bonusvolumet – altså bagasjerom under panseret. Dette er et perfekt sted for ladekabelen, eller andre småting du trenger underveis på turen.
Ikke alle elbiler er godkjent for å ha takstativ eller takboks
Undersøk om din bil er typegodkjent for takstativ/takboks før du belager deg på den ekstra plassen. Sjekk også hvor mye vekt din bil eventuelt er godkjent for. Hvis den er det, husk at taklast typisk betyr 5-15 prosent økt strømforbruk, avhengig av type last og økt luftmotstand.
Mye vekt gir redusert rekkevidde
Vekten i bilen vil påvirke rekkevidden. Dette gjelder ikke bare for elbiler, men kan bli ekstra merkbart siden lading tar noe lenger tid enn å fylle fossilt drivstoff. Derfor er det lurt å ta en kritisk gjennomgang av hva du faktisk trenger å ha med av tunge gjenstander. Husk også at du må holde deg innenfor bilens tillatte nyttelast (sjekk vognkort).
Pakk med ladekabel, og legg den lett tilgjengelig
Selv om man ikke trenger egen ladekabel når man bruker hurtiglader er det en selvfølge å ha den med i bilen, slik at du enkelt kan normallade underveis og/eller ved målet. Hvis du uansett ønsker å ta en pause, og det finnes lademuligheter på stedet, er det lurt å «klattlade» litt. Da kan turen videre bli både billigere og raskere. Se våre tips for lading underveis, og hva du må huske på dersom du skal få ladet tryggest mulig der du skal.
Bli medlem!
Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!