Hopp til innhold

Våre beste ladetips til langtur med elbil

Husk at du som medlem får tilgang til ElbilAppen og ladebrikken fra Ladeklubben – som er et nyttige verktøy både i planleggingsfasen og underveis på turen.

Lading underveis

På en ferietur er det alltid lurt å ha et bilde av hvilke lademuligheter som finnes langs ruta. Der er ElbilAppen din beste venn.

Det er også lurt å velge den hurtigladeeffekten som er best tilpasset din bil, siden lynladere (150kW ladeeffekt eller mer) koster mer å bruke. For enten det er hurtig- eller lynlader, leverer den kun den effekten bilen din ber om. Hvis du er usikker på hvor mye effekt din bil kan ta imot, sjekk våre «Elbiler i dag»-sider. Ta også en titt på vår oppdaterte oversikt over priser på hurtiglading.

Lading ved målet

Dersom du skal overnatte på hotell eller camping, er det lurt å sjekke i forkant om det finnes lademuligheter. Aller best er det om de tilbyr sikker og effektiv lading fra ladebokser med Type 2-uttak.

Dersom du besøker familie og venner, kan det være at en jordet husholdningskontakt må benyttes til det vi kaller «nødlading». Da er det viktig å ta forholdsregler. Sjekk at kontakten er i god stand, og at kursen aller helst leder uavbrutt til sikringsskapet. Bruk av skjøteledning må unngås.

Unngå tapping av batteri når bilen står parkert

Stadig flere elbilmodeller har i dag mulighet for styring av vitale funksjoner ved hjelp av app på smarttelefonen.

En av mange praktiske egenskaper er muligheten til å forhåndsinnstille – og følge med på – lading. Men hvis du ofte er innom appen, vil du også vekke bilen fra «søvnen».

Jo mer datatrafikk det er til og fra elbilen din, jo mer strøm vil gå med mens den står parkert. Bilens hovedbatteri vil måtte vedlikeholde 12V-batteriet (som tar seg av basisfunksjoner i bilen) når det benyttes ofte

Undersøk derfor hva som gjelder for din bil, og sørg for å kommunisere lite med bilen dersom det er et mål å tape minst mulig rekkevidde. Dette gjelder naturligvis særlig når det ikke er tilgjengelige ladepunkt i nærheten.

Dette påvirker rekkevidden

Dekktrykk

For lavt dekktrykk gir både tap av rekkevidde og feilslitasje, og bør unngås. Sjekk hva som er korrekt dekktrykk for din elbilmodell, avhengig av dekkdimensjon. Typisk finner du riktig informasjon på innsiden av ladelokket, i instruksjonsboka eller i karmen til førerdøra.

Dersom bilen skal være tungt lastet, kan det være fornuftig å øke trykket noe utover det anbefalte – og så justere etter endt ferietur.

For høyt dekktrykk gir lavere rullemotstand og økt rekkevidde, men samtidig dårligere veigrep og dessuten feilslitasje.

Bilens vekt

Rekkevidden påvirkes av hvor tungt bilen er lastet. Når antall passasjerer øker, og bilens nyttelast utnyttes, vil strømforbruket øke.

Hastighet og form på bilen

Merk også at de fleste biler, også elbiler, har lavest energiforbruk i typiske landeveishastigheter – med gjennomsnittsfart +/- 70 km/t. Energiforbruket øker betydelig på motorvei med hastigheter over 100 km/t, og særlig dersom modellen du kjører har høy luftmotstand. Elbilmodeller med lavt/lavere frontparti er mindre berørt av økt energiforbruk på motorvei.

Vekt og form på en eventuell tilhenger

Dersom du trekker en tilhenger eller campingvogn, vil energiforbruket dessuten gå opp – uavhengig av drivstoffet bilen bruker.

I våre tester av elbil med skaphenger og campingvogn  har vi vist hva dette betyr i praksis. Tommelfingerregelen: Jo mer aerodynamisk tilhengeren er, og jo mindre den stikker ut bak bilen, jo mindre ekstra forbruk medfører den. Eksempelvis vil en liten tilhenger eller Combi-Camp være energieffektive alternativer målt mot større tilhengere.

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!