Hopp til innhold

Norges største base: Her finner du over 160 elbil-tester!

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

STORT TEST-ARKIV: I 10 år har vi vært på veien og testet elbiler. Nå har vi 160 forskjellige biltester i arkivet – fritt tilgjengelig. Dessuten: Vi girer opp og lover å teste enda flere elbiler framover.

I løpet av de siste 10 årene har vi testet mer enn 160 elbiler som har vært eller er tilgjengelige på det norske markedet.

Det startet med elbilpioneren Øyvind Lunde som tok seg av testarbeidet, med den såkalte «Lundetesten». (Se Lundetesten av Nissan Leaf fra 2011.)

Siden har Norsk elbilforening utviklet det hele både i form av flere biler, mer informasjon, flere ansatte og økt ekspertise. 

– Det er med andre ord ingen tvil om at få har vært mer på ballen enn Norsk elbilforening, sier testansvarlig Ståle Frydenlund, som kan opplyse om at Norsk Elbilforening nå har mer enn 160 elbil-tester på sine nettsider. 

De første årene fra 2013 bar preg av oppbygging av testmetodikk, før de fleste andre hadde tenkt tanken. Fra 2016 innarbeidet Elbilforeningen en fast testrunde, på rundt 150 kilometer, primært for å sjekke strømforbruk på alle modeller. 

Siden da har vi tilbakelagt rundt 80 tester på denne runden. Og flere kommer. For Norsk elbilforening satser stort på flere elbiltester – og stadig flere sammenligningstester.

Ståle Frydenlund har fått med seg den Rune Nesheim i test-teamet, som også består av Mattias Friberg, Lars Godbolt og Espen Stensrud. I tillegg er fagleder Erik Lorentzen vår fremste ekspert på lading.   

Her kan du søke og finne alle våre elbiltester

Årlig vintertest

Hver vinter samler også vi flere nye elbiler og setter dem på en skikkelig prøve. Her kan du lese årets store vintertest, hvor vi testet elbilene i sprengkulde i Finnmark og Troms.

Tidligere var testrunden (se faktaboks nederst) i lengste laget for flere modeller på markedet, men den har fungert fint som benchmark også i senere år.  

 – Vi har samlet mengder av data fra denne runden som vi gleder oss til å presentere senere, sier Frydenlund. 

Slik tester vi

Strømforbruk (i kWt/mil eller kWt/100 km) registreres alltid ved fastsatte sjekkpunkter, og vi har etterstrebet så sammenlignbare testforhold som overhodet mulig, slik at det er mulig å vurdere testdataene mot hverandre. 

Det gjelder naturligvis også testing av hurtig- og lynlading:

– Vi sjekker hurtig- og/eller lynladefart grundig. Standard er 20-80 prosent, med registrering hver 10 prosent for å kunne regne ut løpende gjennomsnittseffekt og få ladekurven. Sistnevnte er viktig for å avklare når de ulike bilene utnytter tilgjengelig effekt best mulig. 

Bilen kan gjerne ankomme ladestasjonen med mindre enn 20 prosent, og i disse tilfellene registreres også dette første intervallet. 

I forkant av teststart noteres utetemperatur. Ved kaldstart vinterstid, er det avgjørende å vite hvor kaldt det var på natta – særlig dersom batteripakken ikke er forvarmet. Temperaturintervall i test noteres før bilen hurtiglades. 

LES OGSÅ: Slik lader du elbilen din når du er på reise

Familieegenskaper er prioritert

En test av en bil må naturligvis også gjøre vurderinger av både kjøreegenskaper og praktiske egenskaper.  

– Blant våre kjepphester er at en hvilken som helst elbil bør kunne bære både taklast og trekke en tilhenger. Særlig det siste har vi lagt mye mer energi i å teste de siste årene, sier Frydenlund. 

LES OGSÅ: 140 mil med tre elbiler og campingvogn

– Ikke minst mener vi at moderne elbiler flest, på dedikerte plattformer, bør ha bagasjerom også under panseret, populært kalt «frunk» 

Innvendig sjekker vi naturligvis førerplass og sittestilling, med utgangspunkt i en gjennomsnittlig høy nordmann (180 cm)Vi gjennomfører «sitte bak seg selv»-testen, med samme utgangspunkt: Hvordan sitter en person på 180 cm her? 

En gjennomgang av bilens infotainmentsystemom det er mulig å få den med apptilkobling og hvor bra den fungererer like selvsagt. 

det ligger naturligvis også en grunnleggende gjennomgang av testbilens ekstrautstyr opp mot basisprisenDet gjelder å gjennomskue hva de typiske tilleggene betyr for totalinntrykket.  

3 SUV’ER I STORTEST: Skoda Enyaq møter Lexus UX 300e og Mercedes-Benz EQA 

Barnesete-tester er rutine

Ikke minst setter vi rutinemessig inn ett forover- og ett bakovervendt barnesete, siden vi vet mange barnefamilier er opptatt av dette, og vi gjør naturligvis også en vurdering av bagasjeplassen i bilene opp mot alternativene. 

– I sammenligningstester tar vi fram målebånd for å måle avstand mellom barnesetene i baksetet, men vi summerer ikke opp alle avstander. Målet med testrutinene er ikke å gi folk en absolutt fasit, men et godt innblikk i plassforholdene den enkelte bilen byr på, sier Frydenlund. 

– Vi håper med andre ord å være til god hjelp i vurderingen av hvilke elbiler man bør ta en nærmere vurdering av før man skal kjøpe, og uten å komme med halvkvedede «dette er den beste elbilen»-vurderinger. Hvilken som er den beste,kommer alltid an på hva slags behov du har, og det er nettopp ulike behov vi ønsker å teste med utgangspunkt i, sier han. 

Her kan du finne alle våre elbiltester

Testrute Norsk elbilforening

Fakta: Vår faste landeveisrunde 

Lurer du på hvilken elbil du skal velge? Prøv vår nye Elbilvelger

Elbilvelgeren

Les også

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!