Hopp til innhold

Lade med hjemmeladeboks

Fra og med juli 2022 er det krav om ladeboks med Type 2-kontakt ved nyinstallasjon for fast elbillading. Standarden har ikke tilbakevirkende kraft og såkalt nødlading er fortsatt lov.

Elbilforeningen anbefaler hjemmeladeboks

Selv om du allerede har etablert en husholdningskontakt for elbillading, anbefaler Elbilforeningen at du installerer en hjemmeladeboks der du lader til vanlig. Hjemmelading med ladeboks er best fordi:

Når du lader fra en ladeboks bruker du en spesiell elbilkabel som er laget for å tåle høy belastning over tid. Det finnes ladebokser med eller uten fastmontert kabel. En ladeboks med avtakbar kabel kan også brukes av andre , og du kan ta med deg ladekabelen ved behov. Ladekabelen har typisk et Type 2-støpsel som passer inn i ladeboksen i den ene enden og støpsel som passer bilen i den andre enden.

Hva slags hjemmeladebokser finnes der ute, og hva passer best for meg?

Vi har i hovedsak to typer ladebokser, smarte ladebokser og enkle ladebokser. En smart ladeboks har tilleggsfunksjoner som gjør ladingen både enklere og raskere, ved at man har mulighet for effektstyring og tidsstyring.

En enkel ladeboks har i motsetning til de smarte boksene ingen spesielle funksjoner, utover å tilføre strøm til bilen din. Vi kan egentlig se på de enkle ladeboksene som en litt mer avansert og tryggere versjon av den tradisjonelle stikkontakten. Mange velger å kjøpe de enkle ladeboksene og er godt fornøyd med det. I fremtiden vil det imidlertid kunne være lurt med en smart ladeboks som til enhver tid lar deg bestemme hvor mye effekt elbilen din skal få og når det vil være mest hensiktsmessig å lade elbilen, både for sikringsskapet, strømnettet og for lommeboka.

Hva er egentlig en smart ladeboks?

En smart ladeboks lar deg i hovedsak gjøre to ting: «effektstyring» og «tidsstyring»Effektstyring lar oss jevne ut toppene i strømforbruket vårt. En typisk «topp» vil være på ettermiddagen når vi kommer hjem fra jobb, setter elbilen på lading og middagen i ovnen. Altså i perioder hvor vi bruker mye strøm samtidig. Med effektstyring styrer vi bruken av strøm i boligen og utjevner de store toppene i strømforbruket vårt.

Tidsstyring lar oss bestemme når ladingen skal startes og/eller avsluttes. Vi utsetter gjerne ladingen til det mest hensiktsmessige tidspunktet på døgnet, slik at vi kan lade elbilen raskere og til en rimeligere pris. Dette er gjerne om natten, da det generelt er lite strømaktivitet i boligen og som dermed lar elbilen lade i fred.

Måten vi måler og betaler for strøm på er i endring. De nye smarte strømmålerne (AMS) som har blitt installert i de fleste hjem, gir nye muligheter for å tilpasse strømforbruket sitt slik at man kan få lavere strømregning (og på sikt nettleie). Den viktigste grunnen til å velge en smart ladeboks er å sikre at man kan bruke nye tjenester som utnytter disse mulighetene.

På utkikk etter ladeboks?

Som medlem i Elbilforeningen tilbys du ladebokser til gunstige priser fra Zaptec og Easee (fra Tibber). Du må ha gyldig medlemskap i Elbilforeningen for å kunne bestille ladeboks til medlemspriser.

Hva med pris?

Vi ser at markedet for ladebokser stadig blir større, og mange synes det er vanskelig å manøvrere seg rundt i jungelen av tilbud. Prisene på ladebokser varierer, og du kan få kjøpt hjemmeladebokser fra ca. 13.000 kr (inkludert installasjon) og oppover. Det er ikke nødvendigvis sånn at det dyreste er det beste, og hvilken ladeboks du bør velge avhenger i stor grad av ditt behov,  og om du ønsker en smart eller enkel ladeboks. Elbilforeningen erfarer imidlertid at prisene mellom «smarte» og «enkle» bokser ofte er minimale, og det kan derfor i mange tilfeller lønne seg å kjøpe en smart ladeboks.

Ladeffekt: Hvor fort skal det gå?

Når vi lader elbilen med en hjemmeladeboks er det blant annet bilen som bestemmer hvor raskt ladingen skal gå. Ladeboksen vil ha en viss mengde strøm å tilby, og så er det bilen som bestemmer hvor mye strøm den kan ta til seg. Jo høyere effekt (kW), desto raskere lader du opp bilen. Hvor fort bilen faktisk lades opp kommer helt an på hvilken elbil du har.

Har du for eksempel en elbil som kun kan ta 3,6 kW, vil du uavhengig av hvor mye ladeboksen kan gi, aldri kunne få mer enn 3,6 kW. Du vil altså aldri kunne ta ut mer effekt enn det bilen din kan håndtere, uansett hvilken ladeeffekt ladeboksen kan levere.

I tillegg har det noe å si hvilket strømnett du er tilknyttet. Dersom du har 230V strømnett (det vanligste i Norge), så vil du normalt ikke få ut mer effekt enn 7,4 kW. Hvorvidt bilen din kan dra nytte av 7,4 kW, avhenger av bilens ombordlader. For mange vil det uansett være nok med lavere ladehastighter enn dette, siden bilen stort sett står parkert over natten.

Temperatur har også noe å si for hvor fort ladingen vil gå. Både ekstrem varme og ekstrem kulde vil påvirke ladehastigheten til en elbil.

Før du kjøper ladeboks kan det være greit å se på størrelsen på ombardladeren i elbilen.

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!