Hopp til innhold

Gi elsyklisten lading i sommer!

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

MÅ FÅ LADE: Det er ikke alltid lett å finne lademuligheter til elsykkelen på ferieturen.

Elsyklister på tur trenger lading uten fare for tyveri. Turiststeder må legge til rette for dette, oppfordrer Elbilforeningen.

Stadig flere velger elsykkel også ferien. Om lag halvparten av elsyklistene i Norge oppgir at de ønsker å bruke elsykkelen på ferie – og fritidsturer, viser undersøkelsen Elsyklisten. Dette stiller krav til norske turistmål.

Lading underveis

– Elsyklister på lengre turer kan ha behov for å lade elsykkelen underveis. Da kreves det tilrettelagte ladeplasser, sier Hulda Tronstad i Norsk elbilforening. En god ladeplass er helst et låsbart skap der batteri og lader kan legges mens elsykkelen står parkert. Da kan elsyklisten trygt spise, handle eller noe annet mens batteriet lades. Og kan sykle videre etter pausen.
SMART LØSNING: Slike ladeskap som vi fant på en tur i Tyskland, ønsker vi oss, også.
Et helt tomt elsykkelbatteri kan ta fire timer å lade helt opp. Men ofte er det bare litt ekstra lading som skal til for at turen kan bli noen mil lenger. Elsyklister på tur har gjerne med bagasje noe som gjør sykkelen tyngre og det tapper batteriet mer enn på vanlige dagsturer. – Hvis elsyklisten er telt-turist, øker behovet for lading underveis på turen.

Dyre batterier stjeles

– Et elsykkelbatteri kan også lade på en vanlig stikk-kontakt, men da krever det at man holder øye med ladingen, for batteri og lader er dyre deler. Blir de stjålet, er elsykkelturen over, sier Hulda Tronstad. Nesten seks av ti elsykler er tur- eller terrengelsykler, viser undersøkelsen Norsk elbilforening har gjort blant norske elsyklister. – Mange som har kjøpt elsykkel har enten kjøpt elsykkelen for å bruke på tur, eller kjøpt elsykkel som de blir så fornøyde med at de også ønsker å bruke den i ferien, sier Hulda Tronstad, som er en av dem som har arbeidet lengst med elsykler i Norge. LES OGSÅ: Slik lader du elsykkelen trygt Hun er ansvarlig for den årlige norske undersøkelsen blant norske elsyklister: Elsyklisten, der om lag 2.000 personer blir spurt om bruk av elsykkel. Svarene gir viktig informasjon om utviklingen av elsykkel i Norge. Norsk elbilforening har i mange år arbeidet med elsykkel og står bak tidenes største norske elsykkelprosjekt, der målet var å få flest mulig til å velge elsykkel. Prosjektet var starten på salgsboomen av elsykler i Norge.

Dette er laderådene

LES MER: Lading av batterier og bruk av elsykkel