Hopp til innhold

Lading av elsykkel: Slik gjør du det trygt

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

LADET OG KLAR: Sørg for å lade riktig etter at du har vært på tur med elsykkelen din.

Brann i batterier på elsykkel oppstår heldigvis svært sjeldent. Likevel: Gjør det du kan for å lade tryggest mulig. Her er oppskriften.

Skremmende bilder av utbrente leiligheter og hus har ført til mange spørsmål rundt elsykkel og lading av batterier. – Det har vært få tilfeller av brann i elsykkelbatterier både i Norge og internasjonalt og mulige årsaker er produksjonsfeil eller skade ved batteriet, opplyser Hulda Tronstad, seniorrådgiver hos Norsk Elbilforening. Hun vil anbefale at man kjøper elsykkel hos kjente leverandører som også tilbyr oppfølging med service. Det gjør det enklere å vedlikeholde elsykkel og at skader kan forebygges.

Dette er laderådene

LES MER: Lading av batterier og bruk av elsykkel

Kort ladetid

Har du tomt elsykkelbatteri, tar det mellom 3-5 timer å fullade batteriet. Ladetiden er avhengig av størrelsen på batteriet og hva slags type batteri og batterilader det er.
TRYGT OG KALDT: Det er viktig å lade batteriet på ikke-brennbart underlag – og på kaldt gulv.

Brannsikkert underlag

Lading skal skje på brannsikkert underlag og ikke på et oppvarmet gulv. Det bør også skje i plussgrader, men ikke over 20 grader. Det vil si normal romtemperatur. Under lading vil det skje en helt normal varmeutvikling, men det er viktig at det ikke blir for varmt. LES OGSÅ: Dette må du teste før du kjøper elsykkel

Batterisjekk

Hvis batteriet har vært utsatt for støt, for eksempel falt i bakken, kan det oppstå skader i batteriet. Dette kan gi risiko for varmeutvikling eller brann. Mange batterier vil gi feilmelding i displayet på sykkelen, men ikke alle. Får du en feilkode, kan du sjekke dette på nettet hos leverandør. Gjør det til en vane å be om batteri-sjekk når du er på sykkelverksted. Der skal de ha programvare som kan sjekke denne statusen.

Hvis uhellet er ute…

– Hva gjør du om det skulle brenne i elsykkelbatteriet? – Forlat stedet umiddelbart og ikke prøve å slokke det. Kontakt brannvesen. Brannutviklingen kan skje fort. Alternativt er en ulmebrann som kan spre skadelige stoff ved inhalering, sier Tronstad i Elbilforeningen.