Hopp til innhold

Norske myndigheter har nå konkludert i Easee-saken: Går mot salgs­forbud i Norge

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

HAR KONKLUDERT: I dag konkluderte Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) med at de ikke protesterer mot svenske Elsäkerhetsverkets konklusjon. Dermed går det i praksis mot omsetningsforbud av Easee-ladeboksene. Men det er ikke farlig å bruke allerede innkjøpte Easee-ladebokser, og det blir ikke forbudt å bruke dem. Foto: Nkom

Nkom vil ikke protestere mot svenske Elsäkerhetsverkets konklusjon i Easee-saken. Dermed blir det i praksis salgsforbud mot nye Easee-ladebokser i Norge – selv om det ikke er rapportert om feil eller fare ved bruk av ladeboksene.

Elsäkerhetsverket i Sverige vedtok omsetningsforbud av ladeboksene Easee Home og Easee Charge i mars i år.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har de siste månedene gjennomført egne undersøkelser etter at det svenske vedtaket ble kjent.  

– Hadde håpet å kunne konkludere annerledes

— Vi som myndighet hadde virkelig håpet på at det var mulig å konkludere annerledes i denne saken. Dessverre er det slik at Easee, til tross for at de har fått god tid, ikke i tilstrekkelig grad har dokumentert at Easee Home og Easee Charge oppfyller kravene, sier avdelingsdirektør i Nkom John-Eivind Velure i en pressemelding.

– Easee har for eksempel ikke dokumentert sikkerheten til produktet ved bruk over tid og ved bruk under ulike klimatiske forhold. Vi mener også at sikkerheten i løsningen for sammenkobling av reléene ikke er godt nok dokumentert, fortsetter Velure. 

Generalsekretær Christina Bu i Elbilforeningen mener det er fint at norske myndigheter her opplyser om at eksisterende Easee-ladebokser trygt kan brukes.

– Det er likevel svært uheldig at denne saken ikke er løst, og vi forstår at mange forbrukere føler på en usikkerhet nå, sier Bu.

Mer som dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff rett inn i innboksen!

Går i praksis mot omsetningsforbud i Norge og EØS

Dersom ingen andre land i EØS protesterer mot konklusjonen fra det svenske Elsäkerhetsverket innen 15. juni, og forvaltningsdomstolen i Sverige stadfester vedtaket, får Easee plikt til å følge opp vedtaket i hele EØS.

I praksis innebærer dette omsetningsforbud i alle land i EØS, inkludert Norge.  

Stadig større nettverk tilgjengelig:

Ladeklubben vokser kraftig

Fordi det er en pågående rettsprosess i Sverige, vil ikke Nkom komme med pålegg overfor Easee før saken er endelig avgjort.  

— Vi i Nkom er positive til innovative og nye løsninger i markedet, men denne saken er et tydelig eksempel på hvor avgjørende det er for produsenter, importører og forhandlere å sørge for at utstyret de selger tilfredsstiller det europeiske regelverket og dermed er dokumentert sikkert i bruk, sier Velure. 

SSBs tall for 2022 viser at utslippene fra vei IKKE har gått ned:

Tungtransporten har skylda

Ikke rapportert om noen feil eller farer

Til tross for oppmerksomheten saken har, er det ikke rapportert inn feil som kan medføre fare for liv og helse.

Avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) Marit Endresen sier de ikke har indikasjoner på at laderen er farlig i bruk.  

— DSB kjenner ikke til hendelser der det har oppstått brann eller andre skader hos de som bruker produktet. Dersom du har en Easee-lader hjemme, kan du fortsatt bruke laderen på vanlig måte, sier Endresen. 

Nkoms risikovurdering tilsier også at det ikke er nødvendig med ytterligere tiltak nå, men at situasjonen følges nøye.  

— Dersom det oppstår hendelser med laderne i bruk er vi veldig interessert i å få rapporter om det, sier John-Eivind Velure i Nkom.  

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også