Hopp til innhold

Lading for lastebiler i Oslo: Snart bygges 55 hurtigladere for tungtransporten

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

SNART BLIR DET FLERE LADERE FOR LASTEBILER I OSLO: Innen neste sommer skal 55 nye ladepunkter stå klare for tungtransporten i Oslo. Bildet over er fra den ene av to eksisterende ladepunkter for denne kjøretøygruppen, på Filipstad i Oslo. Foto: Erik Lorentzen / elbil.dev05.dekodes.no

Skal være klart sommeren 2024.

I januar annonserte Oslo kommune at de ga støtte til byggingen av 28 hurtigladere for lastebiler.

Nå gir kommunen ytterligere 25 millioner i støtte for at 27 ekstra ladepunkter skal settes opp. Alle 55 skal stå ferdige innen sommeren 2024.

I forrige runde var det ST1 og Fastcharge som fikk støtte. Nå er det de tre aktørene OsloBuss, Eviny og Recharge som til sammen skal bygge 27 nye ladepunkter for tunge kjøretøy i Oslo.

Dette blir en betydelig oppgradering av det offentlig tilgjengelige ladetilbudet for lastebiler i hovedstaden, som frem til nå har bestått av kun to hurtigladere på Filipstad.

Klimaetaten i Oslo:

Blar opp 25 millioner for å sikre hurtiglading for lastebiler

Nettverk av hurtigladere

Når de til sammen 55 hurtigladerne står ferdige, vil Oslo ha et nettverk av hurtigladere for tunge kjøretøy.

Da blir det ladestasjoner både på Alnabru og i bydel Stovner, samt på den kommende døgnhvileplassen ved Taraldrud sør i Oslo. Se kartet nedenfor.

I tillegg har kommunen allerede satt opp de to nevnte ladepunktene på Filipstad, og har også planlagt lading for tungtransport på Grønlikaia.

X STÅR FOR LADESTASJONER: Her kommer laderne for tungtransporten. Kart: Oslo kommune

Alle hurtigladerne blir klargjort til minst 350 kW, og vil være offentlig tilgjengelige og døgnåpne, ifølge en pressemelding fra Oslo kommune.

OsloBuss får støtte, men laderne er åpne for alle

Turbusselskapet OsloBuss har ambisjoner om et helgrønt skifte av sin busspark i løpet av året, og skal på sikt kunne lade opptil 30 busser samtidig på parkeringstomten sin på Haugenstua.

Der er de for lengst godt i gang med en topp moderne ladepark med både batteribank og solceller.

Da elbil.dev05.dekodes.no skrev om OsloBuss sin «elektriske månelanding» i oktober i fjor, hadde de allerede satt opp 12 ladere.

Nå får de støtte fra Oslo kommune til 16 nye ladere. Til forskjell fra de første 12, vil de 16 nye laderne være åpne for alle tunge kjøretøy som ønsker å benytte dem.

– Vi gleder oss til at andre tunge kjøretøyer enn våre egne skal få enkel tilgang til topp moderne hurtigladere. Skal vi lykkes med å kutte utslippene i byen må vi jobbe sammen, sier daglig leder i OsloBuss, Fredrik Eijerstam.

OsloBuss staker ut kursen for elektriske turbusser:

– Dette er vår elektriske månelanding

Langt fra nok

Selv om Oslo nå gjør store investeringer for å kunne tilby lading til tungtransporten, er det ikke alle som er like imponerte.

– Det er kjempebra at noen gjør noe, men det er altfor lite, sier regionsjef J. Kristian Bjerke i Norsk Lastebileierforbund til Nettavisen.

Miljøbyråden i Oslo, Sirin Stav, påpeker i samme artikkel at dette kun er starten. Nå etterlyser både Norsk Lastebileierforbund og miljøbyråden at staten også kommer på banen.

Mindre støy og kraftig utslippskutt:

Norges største elektriske lastebil tatt i bruk

Utrullingsplan og statlig støtte

Og staten er på saken:

1. juli skal Statens vegvesen, Nye veier og Enova levere en utrullingsplan for ladestasjoner for tungtransport langs riksveinettet.

Dette har de jobbet med siden desember, da de fikk oppgaven fra regjeringen i forbindelse med Nasjonal ladestrategi.

Utrullingsplanen skal peke på hvor og når ladestasjonene skal bygges. I første omgang vil det være fokus på lading ved og mellom de store byene.

Det er ventet at utbyggingen skal få støtte fra staten ved Enova, slik ladestasjonene i Oslo nå får fra Oslo kommune.

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også