Hopp til innhold

Går mot strømmen blant både slekt og venner på Tynset: Sander (18) er førstemann i gjengen som velger elbil

CRUISER AVGÅRDE: 18 år gamle Sander foran sitt nye glis. Foto: Privat

Alle venner og bekjente kjører dieselbil, men Sander fra Tynset var aldri i tvil: – De kuleste bilene du finner nå er elbiler!

Skoleelev Sander går på videregående i Tynset og skal snart bli elektrikerlærling. Som mange andre 18-åringer har han tatt lappen, og skaffet seg sin første bil.

Resten av vennegjengen har valgt fossilt, men Sander går mot strømmen. Han forelsket seg nemlig i en Cupra Born!

– Egentlig ønsket jeg å bestille en ID.3, men det rakk jeg ikke før de nye avgiftene kom inn. Da måtte jeg søke litt på Finn.no, og det ble Cupra isteden. Det er jeg egentlig glad for, det er en mye tøffere ungdomsbil, sier han.

Ladeklubben blå ladebrikke

Fersk prissammenlikning:

Det lønner seg å bruke Ladeklubben

Greit, bare det ikke er Tesla

Interessen for elbil begynte da han oppdaget Teslabjørn på YouTube som 11-åring.

Siden har det det bare gått en vei. Tesla var dog ikke et alternativ som første bil, av en enkel grunn:

– Pappa hater Tesla og er litt skeptisk til elbil. Men han synes at bilen jeg har kjøpt er en av de kuleste bilene han vet om likevel, sier Sander.

– Jeg bor jo nesten på bygda, hvor folk kjører dieselbil og traktor. Det er et lite rånermiljø her. Noen av dem hater elbil og andre liker det, forteller han.

– Jeg får faktisk høre ofte at folk synes bilen min er ganske tøff, og de som holder til oppi her setter nok pris på at det ikke er en Tesla. De hater Tesla, Cupraen passer litt bedre inn i miljøet.

Trafikkskolene satser på elbil:

Likevel ligger de bak resten av landet

Godt forberedt

Nye elbilister får ofte mye å sette seg inn i, men 18-åringen hadde gjort plenty med research før han satte seg bak rattet:

– Det første du må sette deg inn i, er ladebrikker og alt det der, men det kommer man jo inn i ganske fort. Morfar anbefalte meg å melde meg inn Elbilforeningen, blant annet for å få ladebrikka, så det gjorde jeg, sier han.

– For en ung person er det ikke noe problem. Jeg kan skjønne at det blir litt irriterende for de som er oppe i åra, men de løser det som regel, de også, sier Sander.

Dro to uker på elbilferie i Storbritannia:

– ElbilAppen var en «lifesaver»

En erfaring rikere

Sander er kanskje mer kjent med hva elbilen kan gjøre enn de fleste, men én ting var han ikke forberedt på, nemlig rekkeviddeangsten!

– Første gangen vi skulle til bestemor måtte vi rekke en ferge samtidig som vi hadde lite strøm. Da kom vi over en bakketopp og trilla inn på ferga i manøvreringsmodus. Neste ladestasjon var én kilometer unna. Det var litt ydmykende å kjøre dit i 10 km/t, men jeg var egentlig heldig likevel.

Trysil-ungdommer med særegent prosjekt:

Mekkegjeng lager sin egen elbil

Godt fornøyd

Opplevelsen før fergeturen har ikke vippet ham av pinnen, tvert imot er han storfornøyd med bilen så langt:

– Den har svintøffe seter og mye utstyr, blant annet Pilot L-pakken. Dessuten er den morsom å kjøre, sånn passe hverdagsrask.

– Jeg er overraskende fornøyd med plassen, og elbiler har ganske lang akselavstand siden de ikke trenger motor foran. Det er også noe med de signaturbremselysene bakpå, samt kobberdetaljene. Med de rette felgene ser den utrolig tøff ut, fastslår han.

Test: Cupra Born 58:

Gjør valget enkelt

Teller kilowattimene

Mange er opptatt av å ha stort batteri for å komme seg lengst mulig, men det er ikke så viktig, synes Sander.

– Det er irriterende at alle skal ha så forferdelig lang rekkevidde! For den normale kjøringa trenger man jo ikke det. Du trenger ikke en batteripakke på 100 kWt når du bare kjører i byen. Jeg trenger ikke 80 kWt-versjonen av Cupra, for jeg klarte å kjøre Tynset til Skien med bare ett ladestopp helt fint, forteller han.

Den blivende elektrikeren vet godt hva han snakker om. Han er også glad i å regne ut forbruk:

–Jeg går elektro, så jeg synes det er kult å kunne følge med på ladekurver og slikt. På turen til Skien kom jeg frem med én prosent! Det er litt spennende å regne seg frem til forbruket på forhånd og se at jeg traff riktig når jeg har kommet frem.

Til sommeren begynner han som lærling, og én ting gleder han seg spesielt til å prøve ut:

– Jeg tror det kommer til å bli gøy å lære meg å installere ladebokser, og målet mitt er å få installert en hjemme snart!

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også