Hopp til innhold

Her kommer elsnøscooterne?

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke bare julenissen som kommer fra Rovaniemi. Det gjør også de elektriske sledene hans. Si ho-ho-ho til Lapplands utslippsfrie snøscootere.

Så du på alpint-VM fra Åre som ble avsluttet denne helgen? Da skimtet du kanskje i bakgrunnen noen av verdens foreløpig heller sjeldne elektriske snøscootere.

Klimanøytralt mesterskap

VM-arrangørene hadde et ambisiøst mål om å arrangere tidenes første klimanøytrale alpintmesterskap. Et av bidragene til dette var å sørge for mest mulig utslippsfri transport, også i røffere terreng, som oppe i skianlegget. En av løsningene på dette var å samarbeide med den finske snøscooterprodusenten Aurora Powertrains med base i Rovaniemi i finske Lappland, som lager elektriske snøscootere med det nissevennlige navnet eSleds. De stillegående og utslippsfrie snøscooterne ble under mesterskapet også brukt til å transportere utøvere, arrangører og besøkende mellom hotell og arena.

Elektrisk viddesafari

Den finske snøscooterprodusenten har også en søsterbedrift, Aurora Emotion, som tilbyr opplevelsespakker på den arktiske vidda med sine elektriske snøscootere. For tiden opererer de et tyvetalls elsnøscootere på safariturer i Lappland, for de som ønsker en mer klimaskånsom snøscooteropplevelse i naturen. Pakkene inkluderer alt fra nordlysjakt på kveldstid til soloppgangsturer om morgenen og kombinasjonsturer der elsnøscooterne avløses av hundespann.

Påskefjellets Tesla?

Det har lenge vært snakk om at elektriske snøscootere skulle komme på markedet, og blant andre TV 2 kunne i fjor melde at påskefjellets svar på Tesla var like rundt hjørnet. Her dreide det seg om at amerikanske Taiga Motors hadde en elsnøscooter under utvikling, men en representant for selskapet avkreftet nylig i en e-post til Elbilforeningen at de elektriske snøscooterne var satt i serieproduksjon, og at de derfor ikke ville komme Norge med det første. Selv om vedkommende hadde merket seg at det var stor interesse for elsnøscootere i nettopp Norge.

Lydløst og eksosfritt på vidda

I Norge har debatten om snøscooterkjøring i sårbar natur rast med jevne mellomrom. Nå kan vel ingen påstå at selv utslippsfrie og nærmest lydløse elsnøscootere fjerner aller problemstillinger ved scooterkjøring i uberørt natur, men at det vil innebære et solid fremskritt, er det neppe noen tvil om. Og dermed bør det være lov å håpe på at dersom utviklingen med elsnøscooterne skyter samme fart som hos elbilene, vil vi snart kunne høre vindens sus på vidda – selv med snøscootere i nærheten.

Auroras spesifikasjoner

Om den finske elsnøscooteren fra Aurora er tilgjengelig for salg og import til Norge, har vi foreløpig ikke klart å finne ut av, men snøscooterne de bruker på safariturene i Lappland, har i hvert fall disse spesifikasjonene: