Hopp til innhold

Spørreundersøkelsen Elbilisten 2023: Mange flere hurtig­ladere – det merker elbilistene

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

BEDRE TIDER: I år kan vi gå elbilsommeren i møte med en dekningsgrad på 103 elbiler per hurtiglader. I fjor på samme tid var det 112 elbiler per hurtiglader. Foto: Jamieson Pothecary / elbil.dev05.dekodes.no

Veksten i antall hurtigladere har vært solid det siste året. Nå er det noe annet enn «dårlig hurtiglader-dekning» som irriterer norske elbilister mest, ifølge en ny undersøkelse. Gjetter du hva det er?

I årets utgave av spørreundersøkelsen «Elbilisten» har Elbilforeningen igjen spurt norske elbilister om hva de anser som ulemper ved å velge elbil.

Nå har svarene kommet inn, og de viser at ulempe-momentet knyttet til dekningen av hurtigladere i år har dumpet fra en topplassering i fjor til en sjetteplass i år når norske elbilister skal rangere elbil-ulemper.

Gjenspeiler fremgangen

– Det har blitt langt enklere å finne en hurtiglader når du trenger det, og da er det flott at folk også opplever det sånn, sier Unni Berge, leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norsk elbilforening.

FORNØYD: Unni Berge, kommunikasjonsleder i Elbilforeningen, opplever at undersøkelsen speiler fremgangen i hurtigladetilbudet.

I mai i fjor kunne vi telle 4600 lyn- og hurtigladere i Norge, mens i år er tallet 6300.

Nå kan vi gå elbilsommeren i møte med en dekningsgrad på 103 elbiler per hurtiglader.

I fjor på samme tid var det 112 elbiler per hurtiglader.

Over 28.000 hurtigladere i hele Europa:

Her kan du hurtiglade med Ladeklubben

Nå er det ladetiden som irriterer

Mens setningen «det er for dårlig dekning av hurtigladere» ble rangert på førsteplass i fjorårets undersøkelse, ramlet altså denne påstanden helt ned på en sjetteplass i år.

I år er folk mye mer opptatt av tiden det tar å lade, viser årets spørreundersøkelse.

«Det er tidkrevende å lade» er setningen som i år rangerer øverst på ulempe-skalaen for elbil.

─ Det kan se ut som om vi allerede har blitt litt godt vant. Ladedekningen er bedre, og holdningen er at man finner en lader når man trenger den. Dermed blir man mer opptatt av andre ulemper, konstaterer Unni Berge.

Fakta om «Elbilisten 2023»

  • Elbilisten er en årlig spørreundersøkelse gjennomført av Norsk elbilforening blant norske elbilister.
  • Elbilisten 2023 er den tolvte undersøkelsen som er gjennomført.
  • Undersøkelsen gir blant annet svar på hvem elbilistene er, hvorfor de valgte elbil, hvordan de bruker elbilen og hvor fornøyde de er med elbilen sin.
  • Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 28. mars 30. april 2023.
  • 16.905 personer har svart på undersøkelsen.
Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også