Hopp til innhold

Normallading

Når vi lader fra ladepunkt med Type 2-kabel (elbilkontakten), kaller vi det normallading. Type 2 er den nye standardkontakten for lading av elbil i Europa og skal erstatte bruken av vanlig stikkontakt. Alle nye elbiler kan lade på normalladepunktene dersom de har riktig kabel.
Type2kabel
Type 2 kabel (elbilkontakten)
Normalladepunkt
Normalladepunkt inntil 3,6 kW (16 A) satt opp av Oslo kommune
Når vi lader på ladepunkt med Type 2-kabel, går det raskere enn om du kobler bilen til en vanlig stikkontakt (normalladere gir effekt fra 3,6 opp til 22 kW avhengig av bil og ladepunkt). Type 2-kabel leveres som standard for mange elbiler, men kan også kjøpes hos din elbilforhandler eller hos autoriserte forhandlere av ladeutstyr.

Bruk av normalladepunkt opptil 22 kW

Mange kommuner har satt opp normalladepunkt som et tilbud til sine innbyggere. Det blir også vanligere med denne type ladepunkt på kjøpesentre, butikker og lignende. Disse punktene kan være gratis å bruke, men de koster ofte også penger. Det finnes mange ulike systemer for hvordan man får tilgang til ladepunktet, og vårt aller beste råd er å følge instruksjonen på ladepunktet. Mange av punktene kan åpnes med Elbilforeningens ladebrikke. Hvor fort bilen din kan lade fra normalladepunkt avhenger av både ladepunktet og bilen din.
Normalladepunkt
Normalladepunkt opptil 22 kW

Saktelading (eldre ladepunkt)

Før vi fikk de nye ladepunktene som tilbyr normallading, ladet de fleste elbiler med vanlig stikkontakt. Når vi lader med vanlig stikkontakt kaller vi det «saktelading», nettopp fordi det går mye tregere enn når vi normallader med Type 2 kontakt. Alle offentlige sakteladepunkt vil på sikt erstattes med normalladepunkt, men det er fortsatt en del sakteladepunkt igjen noen steder. Saktelading tar som nevnt tidligere lang tid og det kan fort ta opptil 20 timer eller mer å fullade elbilen ved denne type lading, men det avhenger selvfølgelig av hvilken bil du har.
Saktelader
Sakteladepunkt inntil 2,5 kW (10 A) satt opp av Oslo kommune
Sakteladepunkt
Bruk ladenøkkelen til å åpne ladelokket på de eldre ladepunktene
Du bruker «ladenøkkelen» (se bilde over) til å åpne ladelokket på sakteladerne som står  rundt omkring i byene. Når du har åpnet lokket kan du sette inn kabelen, først i ladepunktet, så i bilen. Ladepunktet har ofte et lys som vil skifte farge fra grønt til blått lys når ladingen har startet. Når du skal koble fra bilen når du har ladet ferdig, er det viktig at du alltid trekker ut kabelen fra bilen før du tar ut støpselet fra stikkontakten når du har ladet ferdig. Du kan kjøpe ladenøkkelen i nettbutikken på Min side