Hopp til innhold

Lade med vanlig stikkontakt

Fra og med juli 2022 er det krav om ladeboks med type 2-kontakt ved nyinstallasjon for fast elbillading – standarden har ikke tilbakevirkende kraft og såkalt nødlading er ennå lov.

At standarden ikke har tilbakevirkende kraft betyr at om du har lagt til rette for fast lading ved bruk av stikkontakt før juli 2022 kan du ennå bruke denne installasjonen til fast lading. Dette er reglene som gjelder for installasjoner gjort før 1 juli 2022:

Monter en kurv eller en krok som kan brukes til oppheng av ladeboks og kabel når du lader, både for å avlaste vekten av ladekabelen (kontakten tåler ikke vekten) og for å unngå slitasje og skader på ladeutstyret.

Retningslinjene for lading gjelder kun der du lader til daglig. Du kan altså «nødlade» hos svigermor eller hos en venn, selv om det ikke er lagt opp til dedikert elbillading. Det er imidlertid viktig å følge med på kontakten under lading, for varmegang kan forekomme.

Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap som håndhever regelverket for elektriske installasjoner.

Nye normer for installasjon av ladepunkt

Endringen i NEK 400:2022 som inntrer 1 juli 2022, gjelder elektriske lavspenningsinstallasjoner. Den består i at det ikke lenger er mulig å installere en jordet husholdningskontakt for bruk til daglig eller regelmessig lading av elbil.

Det betyr at dersom lading er formålet med installasjonen, må du installere en ladeboks med Type 2-kontakt.

Elbilforeningen anbefaler at du installerer en hjemmelader der du lader til daglig. Dette er en mye sikrere og raskere måte å lade elbilen din på. Du kan lese mer om lading hjemme her!