Hopp til innhold

Elbilforeningens budskap på TEDx Talk sendt med pushvarsel til 38 millioner: – Kan det gjøres her, så kan det gjøres over alt

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

ELBIL-EVENTYRET FRA NORD: I sin TEDx-tale fra Arendal forteller Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening, hvordan et lite land som Norge har fått en så stor rolle i elbilens utbredelse. Alle foto: Birgit Fostervold / TEDxArendal

I høst talte Elbilforeningens generalsekretær Christina Bu på TEDxArendal. Nå kan hele verden se talen hennes derfra – og tusener har allerede gjort det. Du finner den her.

«We live in a country far north with long driving distances, rugged mountains, and long and cold winters.»

Norge er et land større enn Tyskland, men kun med 5,5 millioner innbyggere, fortsetter generalsekretæren i Elbilforeningen – før poenget kommer:

«In other words, this is not the most likely place to succeed with a transportation revolution.»

Sluppet denne uka

Bu var først ut i programmet, og rullet med ordene ovenfor i gang hele det svære arrangementet TEDxArendal 4. november 2022.

SE VIDEO: Her ser du TEDx-talken til Christina Bu, generalsekretær i Elbilforeningen.

Denne uken ble endelig opptaket med Bu sluppet på YouTube-kanalen til TEDx, og i løpet av det første døgnet hadde 25.000 personer sett henne snakke om elbilrevolusjonen.

Kanskje ikke så rart med tanke på at den ble sendt ut med pushvarsel til 38 millioner abonnenter. Videoen ble delt sentralt fra hovedkontoret i New York.

Hva er TED og TEDx Talks?

  • TED ble startet i 1984 som en årlig konferanse der teknologi, underholdning og design møtes.
  • I dag er kjerneområdet utvidet til også å gjelde vitenskap, næringsliv, utdanning, kunst og globale spørsmål.
  • TED-familien har vokst seg stor. Årlig arrangeres rundt 3000 uavhengige TEDx-konferanser rundt om i verden, blant annet i Norge.
  • Grunnideen har alltid vært å dele «Ideas Worth Spreading».
  • Arendal har øverste lisens, og er omtalt som et av verdens beste TEDx på grunn av sin profesjonelle produksjon.

Pugget kvelden før

Døgnet før hun skulle opptre tilbragte Bu på hotellrommet i håp om å fremføre fem og en halv A4-sider feilfritt foran alle kameraene i en fullsatt sal.

– Det var veldig krevende og veldig gøy. Jeg måtte pugge hele talen utenat, sier Bu om oppdraget.

DRAR I SAMME RETNING: – Det vi har opplevd her i Norge de siste fem-ti årene er et kollektivt meningsskifte, hvor elbilen brått er blitt den nye normalen, forkynte Christina Bu fra scenen i Arendal.

Ingen taler i TED-universet kan være på mer enn 18 minutter. Dette skal være nok tid til å gi en idé litt «kjøtt på beinet», samtidig som det ikke blir for langdrygt for publikum å høre på.

Ikke nervøs foran publikum

Bu var invitert for å snakke om det hun elsker aller mest i hele verden, nemlig elektrifisering av transportsektoren – og hva resten av verden kan lære av vår norske elbil-suksess.

– Jeg er heldigvis ikke nervøs foran et publikum, men jeg var nervøs for om jeg klarte å huske alt og komme meg gjennom på tiden.

I talen forteller Bu om en elektrisk utvikling som har gått veldig fort, fra tre prosent i nybilsalget for ti år siden til historiske tall i 2022.

Historiske tall for nybilsalget 2022:

Hele 10 på topp-lista er elektrisk!

I TEDx-talen sin på engelsk, sier Bu:

«This is quite a fast transition when you think about everything that has had to change to make it happen – we needed cars with a new technology, charging stations to charge them and last, but not least, people had to buy them.»

Men hvorfor begynte vi, i dette annerledeslandet mot nord, å kjøpe haugevis med elbiler når ingen andre land i verden gjorde det?

Forsker bruker særnorsk fenomen i undervisningen:

– Elbilens eventyrlige vekst er helt etter læreboka

Ifølge Bu er ikke hemmeligheten at vi er et rikt land, selv om et av stikkordene er økonomi.

Hun sier det handler om grønne avgifter, om å skattlegge det vi ikke vil ha (fossilbiler) og legge godt til rette for det vi vil ha (elbiler).

– Slutt med bortforklaringer!

Hun fullførte TEDx-talen før tiden, og var ferdig snakket etter 13 minutter og 24 sekunder. Se hele opptaket her!

Helt til sist hadde elbilentusiasten et tydelig budskap til all verdens land:

«So, my message to the rest of the world is that it’s time to stop making excuses: If it can be done in Norway, it can be done anywhere!»

Ny rapport gir klimahåp:

Elbilen et av tre «super-vippepunkter»

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også