Guide: Hurtiglading for dummies
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.
Denne artikkelen ble revidert for over ett år siden, og kan være utdatert.
En lyninnføring i rask lading for elbilferskinger.
Skal du låne en elbil, men har glemt å spørre eieren om det er noe spesielt du bør vite? Er du allerede ute på veien, men kommer rett på svareren når du ringer eieren?
Tørk svetten av pannen, heldigvis har du kommet til hurtigladingens ABC. Her holder vi det enkelt.
Velg riktig kabel
Hurtiglading gir deg muligheten til å lade opp batteriet raskt og er dermed ideelt å bruke om du skal på langtur.
Hurtigladerne kan anses som elbilens svar på bensinstasjoner. Når du ankommer hurtigladeren vil du se at det som regel er festet to forskjellige kabler med ulik plugg på den.
Hvilken av kablene du må velge, avhenger av hva slags bil du har. Det er nemlig sånn at noen bilprodusenter har utstyrt sine elbiler med én type hurtigladekontakt (CHAdeMO), mens andre produsenter har utstyrt sine elbiler med en annen hurtigladekontakt (CCS).
Tesla på sin side har en egen ladestandard og et helt eget «superladesystem», såkalte superchargere. Disse finner du lett frem til via Teslaens fjonge nettbrett like til høyre for deg.
Typisk tar det 30 minutter å lade batteriet opp igjen fra 0 til 80 prosent på dagens mest vanlige elbiler. Mange elbilister velger å begrense seg til dette nivået. Ofte trenger man ikke mer, og ladehastigheten faller mye fra 80 til 100 prosent. Du betaler dermed en høyere pris for de siste 20 prosentene.
Merk at det tar mer tid å lade dersom det er kaldt (les: batteriet er kaldt). Ladetiden avhenger også av bilens batteristørrelse.
Bruk av hurtigladere
Det finnes dessverre ikke én oppskrift på hvordan man lader på de ulike hurtigladepunktene, fordi fremgangsmåten varierer fra ladepunkt til ladepunkt. Du må dermed alltid følge instruksjonen som står på laderen.
Det er imidlertid et par ting som kan være greit å vite før man setter i gang med hurtiglading:
• Du trenger ikke å ha med egen kabel.
• Ladingen kan startes med Elbilforeningens ladebrikke, eller du kan bruke
hurtigladeoperatørenes egne apper eller ladebrikker. Du kan også starte ladingen med SMS, men det er noe dyrere enn ved å bruke app og ladebrikke.
Merk at på hurtigladere betaler du hos de fleste operatørene per minutt du står og lader (og enkelte operatører kan nok med fordel informere tydeligere om dette på ladestasjonene), så det vil fort bli dyrt dersom du står tilkoblet lengre enn du trenger. Dessuten er det ikke akkurat god ladeskikk …
Dette var det helt grunnleggende om hurtiglading. Vil du fordype deg i ladingens irrganger? Da kan du fortsette her.
Bruk Elbilforeningens ladebrikke til hurtiglading
Som medlem i Norsk elbilforening kan du benytte deg av Elbilforeningens ladebrikke.
Ladebrikken er unik ved at den kan kobles opp mot flere hurtigladeoperatører. Husk at brikken må være registrert hos de ulike hurtigladeoperatørene for å fungere.