Hopp til innhold

Grønn bølge til havs – åpnet lynlader for både båt og bil

STRØMGLADE: Lynladeren ble åpnet av fylkesordfører Jon Askland, ordfører i Kinn kommune, Ola Teigen, konsernsjef Johannes Raubot i SFE, Evoys Leif A. Stavøystrand og representanter fra Plug BKK.

Verdens første lynlader for elbåter har åpnet i Florø. Der får du også ladet elbilen din.

– Dette er ei flott utvikling. Vi går framtida i møte med ny teknologi. At det skjer i Kinn kommune, i det grisgrendte Sogn og Fjordane, er fantastisk, sier Berit Hornnes, leder av Sogn og Fjordane elbilforening, som var til stede under åpningen 5. mai.

Hun mener infrastruktur for lading er viktig å få på plass hvis folk skal kjøpe elbåter. Snart vil det også komme ladepunkt i Florø for elhurtigbåtene, som går mellom Bergen og Nordfjordeid.

ENGASJERT: Berit Hornnes, leder i Sogn og Fjordane elbilforening, er strålende fornøyd med elbåtlader hvor det også er mulig å lade elbil. (Foto: Privat)

Florø-laderen er et samarbeid mellom BKK-selskapet Plug, Sogn og Fjordane energi, gründerselskapet Evoy som produserer elbåtmotorer, Flora Hamn og Kinn kommune.

Det er to ladepunkt på brygga og ett på land, hvor elbilen kan lades. Hurtigladeren kommer med CSS-plugg og skal kunne levere 150 kW.

– Neste skritt bør være å få på plass flere ladere oppover mot Kalvåg, da får vi dekket ei fin kystlinje for båtturistene. Mitt håp er de tenker litt i de baner, sier den offensive lokallagslederen.

LES OGSÅ: Satser på elbåter i Norge

Første nett av elbåthurtigladere

BKK skal bygge Nord-Europas første nett av elbåthurtigladere, og først ut er altså Florø.

– Norge har ledet an i elbilrevolusjonen. Nå vil vi gjøre det lettere å bytte til elbåt, sier BKKs konsernsjef Jannicke Hilland, på deres nettsider.

Elbåtladerne blir en del av BKK-selskapet Plug som fra før bygger, eier og drifter ladeanlegg til skip. I tillegg til å være det første av sitt slag i Nord-Europa, blir det også ett av få i verden.

Ladenettverket blir til etter samarbeid med en rekke partnere, som tidligere nevnte Evoy. De lager elmotorer og har brøytet vei i elbåtmarkedet. Nå skal de og Plug samarbeide om hurtigladere andre steder. Snart står Bergen og Oslo for tur.

LES OGSÅ: El-entusiasten Roar vil ha elektrisk fiskebåt

Her åpner flere hurtigladere for båt:

I tillegg bygges normalladere ved Marineholmen i Bergen.