Hopp til innhold

Astma- og allergiforbundet med advarsel (og elbil-oppfordring) til Stortinget: – Flere tusen dør for tidlig hvert år av luftforurensning i Norge

KLART BUDSKAP TIL FINANSKOMITEEN: Marte Øien, politisk rådgiver i Astma- og allergiforbundet og generalsekretær Guro Birkeland (til høyre) ba finanskomiteen gjøre sitt for å sikre en miljø- og helsevennlig bilpark. Foto: Skjermdump fra Stortingets videostrømming av høringen.

Så hva bør Stortinget gjøre med det? – Ikke øke trafikkforsikringsavgiften på elbiler, var en av oppfordringene fra Astma- og allergiforbundet. 

På høringen i Stortingets finanskomité i forrige uke uke stilte ny generalsekretær Guro Birkeland og politisk rådgiver Marte Øien fra Norges Astma- og Allergiforbund.

De hadde et kraftfullt budskap til politikerne: Flere tusen mennesker dør for tidlig hvert år som følge av luftforurensning i Norge, og det må Stortinget gjøre det de kan for å motvirke.

Elbilforeningen på høring hos finanskomiteen:

– Om dere får det til, inviterer vi til fest

Uforståelig at forurensende biler skal slippe billigere unna 

– Luftforurensing er den miljøfaktoren som er mest skadelig for helsen. Global Burden of Disease, som er et omfattende globalt forskningsprogram, anslår at flere tusen mennesker dør for tidlig hvert år som følge av luftforurensning i Norge, sa Marte Øien til finanskomiteen.  

– Et viktig ledd på veien for å redusere luftforurensning, og samtidig bedre helsen til befolkningen, er å sikre en miljø- og helsevennlig bilpark. Da er vi avhengig av en politikk som favoriserer utslippsfri teknologi, fortsatte Øien. 

Mer som dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff rett inn i innboksen!

I forslaget til statsbudsjett for 2024 foreslår regjeringen noe overraskende at trafikkforsikringsavgiften burde være om lag 400 kroner høyere for elbiler enn fossilbiler. Elbilforeningen har kritisert dette grepet, og pekt på at dette er særlig skadelig i varebilmarkedet.

Med klar adresse til regjeringens forslag, foreslo representantene fra Astma- og allergiforbundet at trafikkforsikringsavgiften for elbiler videreføres med dagens nivå – og at avgiftsøkningen gis til fossilbiler, som et bidrag til overgangen til en mer miljø- og helsevennlig bilpark fortsetter. 

– Når vi vet hvilke konsekvenser forurensning har for miljøet, og ikke minst for helsen til mennesker, er det uforståelig at trafikkforsikringsavgiften skal være rimeligere for dem med fossile biler. Det gir et helt feil insentiv, og er ikke tråd med målene i Nasjonal Transportplan, sa Øien til finanskomiteen.  

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også