Hopp til innhold

Hedda Hosås (20) fra Voss kjører elektrisk rally: Fikk debuten i Saudi-Arabia

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

DEBUTERTE I ELEKTRISK OFFROAD-RACE: Hedda Hosås fra Voss fikk prøvd seg bak rattet i Saudi-Arabia søndag.

Tjueåringen fra Voss kom inn som reserve og fikk sin debut i det elektriske billøpet søndag.

19. februar startet årets Extreme E-sesong i Saudi Arabia, og som reserve til et av teamene var norske Hedda Hosås.

Det nyetablerte elektriske billøpet Extreme E var i helgen klar for opptakten til sin andre sesong, med velkjente førere som Sébastien Loeb, Johan Kristoffersson, Carlos Sainz, Tanner Foust, Mikaela Åhlin-Kottulinsky og Emma Gilmour klare på startstreken i Neom i Saudi-Arabia lørdag.

Og midt oppi dette sirkuset: 20 år gamle Hedda Hosås fra Voss, som fikk kjørt både seg og den elektriske crossbilen under krevende forhold allerede på dag to.

ELECTRIC E: Her ser du de helelektriske bilene til Molly Taylor (AUS)/Johan Kristoffersson (SWE), Rosberg X Racing, Laia Sanz/Carlos Sainz (ESP), Acciona | Sainz XE Team og Cristina Gutierrez (ESP)/Sebastien Loeb (FRA) i aksjon.

Kjører i varmen for å bringe fokus på global oppvarming

Mesterskapet har fått mye oppmerksomhet som det første elektriske offroadmesterskapet i verden, hvor det kjøres med helelektriske terrengbiler, og hvor en kvinne og en mann deler på kjøringen.

Extreme E kjører også på steder hvor klimaendringer har gjort seg gjeldende for å skape oppmerksomhet rundt dette temaet, og vise at elektrisk mobilitet er en av løsningene for å bremse global oppvarming.

I tillegg til selve løpene har Extreme E med seg et team med forskere som skaper lokale initiativ for å få ned utslippene på stedene hvor de kjører.

TEAM VELOCE RACING: Hedda Hosås (t.h.) sammen med lagkameratene Christine Zonca (i midten) og Lance Woolridge. Foto: Veloce Racing

Kom inn da lagkameraten ble skadd

Som reserve for Veloce-laget finner vi altså Hedda Hosås, og det betyr at om det skulle skje noe med deres faste kvinnelige fører, Christine Zonca, bedre kjent under kallenavnet Christine GZ, så er det 20-åringen fra Voss som tar over plassen.

– I denne konkurransen er jeg reserve for hele Extreme E, det betyr at jeg ikke bare er reserve for teamet mitt, men også om andre team har en utøver som må melde forfall, sa Hosås nylig til Avisa Hordaland.

Men det ble likevel for sitt eget team, Veloce Racing, at hun kom inn som reserve allerede søndag, som følge av at Christine Zonca ble skadet etter å ha rullet rundt med bilen.

– Det var tidenes mulighet og jeg er glad jeg fikk den, sier Hosås til Avisa Hordaland (betalingsmur), og legger til at hun håper hun snart får muligheten på ny.

Fikk medlemskap i Elbilforeningen til 100-årsdagen:

– 100 år gamle Kåre viser at elbil er for alle

Aldri kjørt elektrisk løpsbil før

Hosås har tidligere kjørt bilcross og rallycross i Norge, og via kontakter i Danmark ble hun kontaktet av Veloce Racing, som var på jakt etter et ungt kvinnelig talent som kunne steppe inn som fører av den elektriske bilen med 680 hestekrefter.

– Bilen er fantastisk. Jeg har aldri kjørt en elektrisk løpsbil tidligere, så det var noe helt annet enn jeg var vant til, men likte den veldig godt. Den er rask og takler det meste, uttalte Hosås før helgen i en pressemelding.

Målet til Hosås er å kunne leve av motorsport og få et fast sete i mesterskapet, og hun kommer til å være til stede på alle løpene i Extreme E.

INTERVJUES: Hedda Hosås intervjues av Veloce Racing TV. Foto: Veloce Racing

– Elektriske biler er fremtiden

– Extreme E er et veldig kult mesterskap, og det er bra at de har fokus på miljøet. Elektriske biler er fremtiden, og ingen ting er bedre enn at man kan redde planeten samtidig som vi kjører billøp, sier Hosås.

I fjor vant teamet til tidligere verdensmester i Formel 1, Nico Rosberg, med sjåførene Johan Kristoffersson og Molly Taylor, mens Christina Guttierez og Sébastien Loeb, som kjører for teamet til Lewis Hamilton ble nummer to.

Den norske rallycrossføreren Andreas Bakkerud testet også en Extreme E-bil i fjor, men kjørte ingen av løpene.

Et nytt team i år er McLaren, som er mest kjent fra Formel 1. De har førerne Tanner Foust og Emma Gilmour.

Løpsplan, Extreme E 2022:

19.02-20.02: Neom, Saudi Arabia
07.05-08.05: Sardinia, Italia
09.07-10.07: Skottland eller Senegal
10.09-11.09: Antofagasta, Chile
26.11-27.11: Punta del Este, Uruguay

Les også

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!