Hopp til innhold

Elsykkel og rekkevidde

Praktfull utsikt
Praktfull utsikt. Du kommer lettere til slike plasser med elsykkel.

Fabrikanter er ofte i overkant positive når det gjelder rekkevidden på elsykkelen. Vi tror det er viktig å være litt nøkterne, slik at kjøperen ikke får overdrevne forventninger til elsykkelens rekkevidde.Så, hvor langt kan jeg egentlig sykle med elsykkelen? Svaret er – det varierer. Her får du forklaringen på hvorfor det er slik.

Størrelsen på batteriet

Elsykkelbatteriene leveres i forskjellige størrelser. Eller styrker, om man vil si det slik. Det vanligste er 400-500 watt-timer (Wh). Men det finnes elsykkelbatterier ned i 200 Wh og opp i over 600 Wh. Og da kan vi snakke om en rekkevidde på mellom 30 og 100 kilometer.

Hvor mye du bruker av motorstøtte

Ulike sykler har ulike trinn når det gjelder støtte fra motoren. Det vanlige er mellom 3 og 6 trinn. Sykler du konstant med lite støtte fra motoren blir belastning lav og rekkevidden høy. Sykler du jevnt med mye støtte fra motoren, blir rekkevidden lavere.

Terrenget du sykler i

Sykler du med mye motorstøtte i kupert og bakkete terreng blir rekkevidden redusert. Sykler du derimot med lite støtte fra motoren i flatt terreng, vil rekkevidden bli høyere.

Vekt

Hvis to personer bruker den samme sykkelen og sykler med samme støtte fra motoren og ellers sykler likt, men den ene personen er 50 kilo og den andre er 90, vil rekkevidden bli forskjellig. Årsaken er at batteriet belastes mer av en tyngre person enn en lettere.

Bagasje eller last på sykkelen

Jo tyngre sykkelen er totalt, desto høyere vil belastningen bli på batteriet. Egenvekt på syklisten og tilleggsvekt på last vil totalt sett gi utslag i rekkevidden.

Hvor du sykler

Om underlaget består av grus eller asfalt, vil ha betydning for rekkevidden, fordi dekkene får ulik rullemotstand. I tillegg har det betydning om du sykler i by og har mange stopp og start.

Temperatur

Sykler du i kuldegrader, blir rekkevidden kortere. I tillegg gir både snø og is økt rullemotstand, slik at rekkevidden synker ytterligere.

Dekk

En bagatell kanskje, men lite luft i dekkene vil både kjennes tyngre for deg som syklist, og vil redusere rekkevidden. Strukturen på dekkene vil også ha noe betydning for rekkevidden. Grov dekkstruktur gir økt bruk av batteriet.

Rekkevidde-kalkulator

Selv om variablene er mange, er det likevel mulig å få et liten oversikt.
Se rekkevidde-kalkualtor