Slik velger du riktig elsykkel
Først må du tenke på hva du skal bruke sykkelen til. Under finner du informasjon som kan være til god hjelp hvis du skal kjøpe deg elsykkel.
Hvor skal du sykle?
Er det flatt der du bor eller er det bratte bakker? Skal du bruke sykkelen på asfalt eller variert underlag? Skal du sykle langt, mye og ofte, eller er sykkelen til korte turer i nabolaget? Ulike sykler har ulike fordeler og ulemper. Her vil motorplassering ha mye å si for ytelsen.
Hvilken sittestilling ønsker du?
Sittestilling henger ofte sammen med bruk og fart – og smak, behag og tradisjon. Ønsker du en sykkel til bruk i by og ikke altfor lange avstander, velger du en med oppreist sittestilling. Ønsker du å sykle over lengre distanser og har lang pendlervei, velger du en framoverlent sittestilling. Og ønsker du en kombinasjon av disse, kan du velge noe midt imellom – gjerne med en mulighet til å justere styret.
Plassering av motor
Motoren kan være montert i framhjulet, bakhjulet eller kranken. De enkleste og billigste syklene har motor i framhjulet, de er også minst effektive.
Navmotor i framhjulet gir framhjulsdrift og trekkraft. Tilsvarende motor, altså navmotor i bakhjulet, gir bakhjulsdrift og skyvekraft.
Krankmotoren er plassert midt på sykkelen og er koblet til kranken (mellom pedalene). Krankmotor er kjent for å være den dyreste, men er også mer effektiv, utnytter girene bedre og gir bedre vektbalanse. Motorplassering i navet kan gi komplikasjoner ved bytte av hjul/dekk/slange, noe du slipper med krankmotor.
Hvor mye bagasje har du med deg?
Hva du skal ha med deg på sykkelen, vil også være viktig for valg av sykkel. Skal du ha bagasje med deg eller ha plass til barnesete? Kun håndbagasje, eller bagasje til turer og innkjøp eller større last? Eller sykle «just for fun»? Eller litt av alt?
Hvordan oppbevare, løfte sikre sykkelen?
Har du enkel oppbevaring på bakkeplan, må du bære sykkelen opp eller ned trapper, eller trenger du en sammenleggbar sykkel? Skal du frakte sykkelen ofte på bil eller kollektivtransport? Vekt og utforming av rammen vil ha betydning dersom du skal løfte og flytte sykkelen ofte.
Total oversikt over sykkelturen?
Displayet sier mye om kvaliteten på sykkelen. Noen display er helt enkle og har kun indikatorlamper for rekkevidde og batteristatus. De mer avanserte gir deg hastighet, rekkeviddestatus, batteristatus og sier hvor langt du har syklet totalt. De mest avanserte har multimediemuligheter og integrasjon.
Pris, kvalitet og bruk
Prisen på elsykler varierer stort. Og det er som på andre områder: Prisen sier noe om kvalitet. Men du må finne ut hvor mye du skal bruke sykkelen først. Skal du bare bruke den av og til og ikke utsette deg for store bakker og lange distanser, så kan det være nok med en enkel sykkel som ikke koster så mye.
Skal elsykkelen erstatte daglige turer med bil, være et transportmiddel som skal tåle frakt til barnehagen, helårssykling og tøffe bakker, bør også sykkelen tåle dette – og dermed går prisen opp.