Hopp til innhold

Elsykkel på vinteren? Jada!

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med piggdekk og gode klær fungerer elsykkelen også om vinteren. Her er noen råd på vinterveien.

Elsykkelen har ført flere ut på sykkelveiene i den kalde, fine tida. Tidligere har det vært slik at de aller fleste av oss valgte sykkel om sommeren og noe annet om vinteren. Men med elsykkel har nye grupper oppdaget gledene ved å komme seg fram på to hjul over is, slaps og snø. Og det er ikke så mye som skal til for å bli helårssyklist. Det viktigste er piggdekk. Og du trenger ikke vite alt om piggdekk – det enkleste er å spørre der du skifter dekk, om du ikke gjør det selv.

Hvor skal du sykle?

Hva du skal velge, avhenger av hvor du skal sykle. Jo mer ulendt og dårlig brøytet veien er, desto flere pigger – antallet varierer hovedsakelig mellom 100 og 300 pigger. Sykler du der det er lite snø og god brøyting og unngår sykling på islagte veier, kan du velge færre pigger. Og sykler du mye i saltet, sørpete snø, må du også ta hensyn til mønster og dekk-kvalitet, som du er avhengig av for å få godt feste. Når du sykler med piggdekk på elsykkelen, blir det både tyngre å tråkke og det ruller tregere. Da er det fint å ha motor, som opphever mange av ulempene med piggdekk og dårlig brøytede veier.

Hva skal de koste?

Også dekk har stor variasjon i pris, og her er det dimensjoner, type pigger og dekkprofil som avgjør prisen. Billige dekk har pigger av stål og slites fort, særlig på tørt underlag. Dyrere dekk har pigger med karbid som gjør dem mer slitesterke. Hvor mye du bruker sykkelen avhenger av hvor mye du skal legge i dekkene. Men husk bare at dekkene er den viktigste og at gode piggdekk kan vare i mange sesonger.

Hva med batteriet?

I kulda varer ikke batteriet så lenge, så du må lade oftere og har kortere rekkevidde. Og det hjelper lite å pakke inn batteriet på sykkelen… Ta med batteriet inn for lading, og lad først når batteriet er blitt romtemperert. Ikke la batteriet stå ute i kulda over lengre tid.

Hva trenger jeg av klær?

Hvor du bor og hvor du sykler vil avhenge av hva du trenger av klær. Du trenger ikke spesialklær for å bruke elsykkelen på vinteren, men det må oppleves behagelig å sykle – enten det er med turutstyr, spesiallaget sykkelutstyr eller «byfint». Det er også forskjell på tre tørre kuldegrader og våt snø i vind. Det virkelig viktige er å holde seg varm på hendene. Her finnes mange typer hansker, samt egne sykkelmuffer til å feste på styret. Men husk ull innerst. På elsykkel blir du ikke så varm som på manuell sykkel, og derfor kan det oppleves kaldere. Vindtett vil være en forutsetning for en behagelig elsykkeltur på vinteren.

Vask ofte

Salt på veiene gjør det viktig å vaske elsykkelen ofte, og gjerne i oppvarmet rom, og du må tørke sykkelen godt før du tar den ut. Husk å smøre bevegelige deler og bruke olje/spray som tåler kulde.

LYS – LYS -LYS!

Husk lys på sykkelen! Husk lys på sykkelen! Husk lys på sykkelen!