Hopp til innhold

Elektriske lastesykler inntar norske byer

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er pedaldrevne el-semitrailere løsningen for varetransport når stadig flere sentrumsgater blir bilfrie?

Noen av oss har allerede sett dem, men snart vil enda flere kunne observere at snodige doninger som de du ser over, erstatter laste- og varebiler i norske sentrumsområder. Distribusjonsselskapet DHL Express har allerede hatt et par eksemplarer av den elektriske danske lastesykkelen IEV i drift i Oslo siden juni i fjor. Tidligere i år begynte konkurrenten DB Schenker å bruke dette lille pedal- og eldrevne godstoget i Bergen og Oslo:
Foto: Jon Roar Rolstad
Foto: Jon Roar Rolstad
Sykkelen kalles Armadillo, og kan beskrives som en slags kombinasjon av gokart, varebil, semitrailer og tråsykkel, godt hjulpet av elektrisitet. Doningen kan laste opptil 300 kilo gods – en ikke ubetydelig egenskap når man skal frakte varer til sentrumsområder som er helt eller delvis avstengt for biler – og den type områder blir det etter alle solemerker betydelig flere av i tiden som kommer.

– Helt avgjørende

Men hvor viktig vil egentlig slike elektriske lastesykler bli for å kunne levere gods i byer med bilfrie soner? – De vil være helt avgjørende, fastslår distribusjonsansvarlig Lars Sveen i DB Schenker. Det er kanskje ikke så rart at han sier dette, siden selskapet han jobber i har et ambisiøst mål om nullutslipp fra egen varelevering i norske byer allerede i år 2020. Det er knapt halvannet år til, og det er nesten så man må lure på om han tror på dette målet selv. – Det er helt klart realistisk. Vi er jo også i tett dialog med bilbransjen, og der kommer det mye spennende på markedet i 2019 og 2020. Og allerede nå i oktober leverer VW en større el-varebil, e-crafter, påpeker Sveen. Lars Sveen understreker at selv om ellastesyklene vil bli avgjørende i bilfrie og bilgrensede områder, vil DB Schenker i hovedsak måtte basere seg på elvarebiler for å nå nullutslippsmålet. – Syklene skal være et supplement i de større byene hvor fremkommeligheten med elbil er vanskelig, sier Sveen.

Solgt over hele verden

I konkurrenten DHL Express har man også gått til innkjøp av den svenske lastesykkelen Armadillo, i tillegg til IEV-syklene de allerede har. – Vi har bestilt seks slike sykler nå: To til Oslo, og én hver til henholdsvis Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand, forteller Jørn Kveseth, som har ansvaret for elsykkelsatsningen i selskapet.
Foto: Velove
Foto: Velove
Slikt gir hodebry av den positive sorten for Johan Erlandsson, daglig leder i Velove Bikes AB, som produserer blant annet Armadillo-modellen. Han forteller at etterspørselen etter ellastesyklene for tiden er så stor at de sliter med å levere raskt nok. – Til Norge har vi så langt solgt 11 slike sykler, hvorav seks er levert. Det er tydelig at dette er en god løsning for levering av smågods i bilfrie områder – men til større gods trengs det andre løsninger, medgir Johan Erlandsson. Også ellers i verden er interessen stor for den svenskproduserte elektriske lastesykkelen. – I tillegg til Norge, Sverige og Finland, har vi så langt levert sykler til Nederland, Belgia, Tyskland, Sveits, Østerrike og Storbritannia. Dessuten har vi solgt sykler til Singapore, Egypt, De forente arabiske emirater og USA, forteller Erlandsson. Foto: Velove

Skiftet dekk nesten daglig

– Det som var utfordrende, var vinteren. Den var jo uvanlig streng i år, sier Jørn Kveseth i DHL Express. Det er driftsjefen i logistikkselskapet faktisk glad for. – Takk og pris at vi fikk en slik vinter allerede det første året vi var i gang med elvaresyklene, for da fikk vi alle disse erfaringene med én gang – og vi stiller bedre forberedt til kommende vintre, sier Kveseth. Han forteller at på de verste vinterdagene, måtte de skifte dekk opptil flere ganger om dagen. – Trikkeskinner, salt, sand, kulde, is og mye snø kombinert med dårlig snørydding, fortauskanter og masse egenvekt førte til at dekkene på IEV-syklene stadig gikk ad undas! Og det er jo ikke optimalt når du driver med ekspressvarelevering, for å si det slik, humrer Kveseth, som ellers har mest postive erfaringer etter et drøyt år med ellastesykler i drift.
Foto: Velove
Foto: Velove
– Og med batterier, lading og syklene som sådan, gikk det faktisk påfallende greit, selv på kalde dager, konstaterer Kveseth.

Blir modell for Europa

Hos konkurrenten DB Schenker er det nå klart at den norske løsningen med elektriske varesykler også skal bli modell for konsernet internasjonalt. I Europa har selskapet 720 kontorer som skal følge godt med på erfaringene fra Norge fremover. – Foreløpig har i tre sykler i Oslo og én i Bergen, men vi kommer til å kjøpe inn flere etter hvert. Syklene er en del av et større opplegg som også inkluderer innkjøp av elvarebiler, sier Lars Sveen.
Foto: Jon Roar Rolstad
Foto: Jon Roar Rolstad
Det jobbes nå med å få på plass en permanent omlastningsterminal for varedistribuering i Oslo. Tanken er at omlastingsterminalen skal være åpen for alle, og driftes av en nøytral partner på like vilkår for alle, ifølge Sveen. – Transportselskaper som ikke har anledning til å levere varer med nullutslippsbiler, kan da levere fra seg varene på omlastningsterminalen, så sørger vi for videre transport inn i sentrum med elektriske varebiler eller varesykler.