Hopp til innhold

Elbilforeningens 5 smarte ladetips for ferieturen

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

GLAD ELBILIST: Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening gir råd til ferske elbilister for hvordan unngå rekkeviddeangst.

Smart og gjennomtenkt lading på ferieturen kan gjøre elbilferien hyggeligere, billigere og raskere. Og kurere rekkeviddeangst.

5 TIPS: Smart lading for smarte elbilister

– Vi i Elbilforeningen hjelper medlemmene våre med å kurere rekkeviddeangst. Vi gir råd og tilbyr nyttige hjelpemidler for å gjøre hverdagen som elbilist best mulig, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening. Foreningen er raskt voksende og har nå over 90.000 medlemmer.

Kur mot rekkeviddeangst

Rekkeviddeangsten oppstår når batterinivået på elbilen begynner å nærme seg null og varsellampene begynner å lyse. Da er det viktig å vite at alle elbiler har en ekstra batteribuffer som tilsvarer reservetanken, og den gir normalt flere prosent ekstra rekkevidde.

– Hold hodet kaldt og husk at du normalt kan kjøre flere kilometer selv om elbilen varsler om lav rekkevidde, sier Christina Bu.

Ladekart og ruteplanlegger

Det finnes nå over 3.500 hurtigladere rundt omkring i hele Norge. Last ned ElbilAppen eller sjekk ut ladekart og ruteplanlegger på elbil.dev05.dekodes.no. Her kan du finne alle ladestasjoner som er tilgjengelig for din elbil. Planlegg reisen din og få forslag til ladestopp underveis. Du kan også se alternative hurtigladere langs reiseruten for ekstra trygghet hvis en hurtiglader ikke fungerer eller det er ladekø.

– Legg heller inn flere korte ladestopp enn å kjøre batteriet helt tomt og lade helt fullt. Det tar bare lengre tid og kan gi unødig rekkeviddeangst, råder Christina Bu.

Skilpaddemodus

Når batteriet virkelig er tomt, går elbilen i såkalt skilpaddemodus der motoreffekten reduseres kraftig. Da er det på tide å innse at slaget er tapt, kjøre inn til siden og tilkalle veihjelp. Heldigvis er det et fåtall som faktisk opplever å gå helt tom for strøm.

– Jeg vet at noen få har opplevd å gå helt tom, mens andre har gjort dette kontrollert for å teste rekkevidden, sier Bu.

Ferske elbileiere mest redde

Fortsatt oppgir 1 av 4 elbilister at rekkeviddeviddeangst er en av ulempene med elbil. Rekkeviddeangsten er størst hos ferske elbilister. Det er i spørreundersøkelsen Elbilisten 2021 at 25 prosent av elbilistene oppgir at rekkeviddeangst fortsatt er en av ulempene med elbil. Hele 30 prosent at de som har eid elbil under ett år mener dette, synkende ned til 18 prosent for de som har kjørt elbil i syv år eller mer.

Samme tendens ser vi i påstanden «Jeg opplever ofte rekkeviddeangst». 20 prosent av de ferskeste elbilistene sier seg helt eller delvis enig i påstanden, mot bare 9 prosent blant de mest erfarne.

Om Elbilisten 2021

Flere resultater fra den årlige spørreundersøkelsen Elbilisten