Hopp til innhold

Med elbil på Nasjonal turistveg Hardangervidda

Bildet viser Kanten av Måbødalen ved Fossli ved Vøringsfossen, Nasjonal turistveg Hardangervidda. Utsiktsplattform på kanten av juvet.
Kanten av Måbødalen ved Fossli ved Vøringsfossen, Nasjonal turistveg Hardangervidda. Utsiktsplattform på kanten av juvet. Foto: Silja Lena Løken / Statens vegvesen.

Det faktum at veien går over det største høyfjellsplatået i Nord-Europa sier noe om det du vil møte, men ikke alt. Her møter du de store viddene, dype, frodige daler, høye fjell, isbreer i det fjerne, fosser og blågrønne fjorder.

Med utgangspunkt i turforslag fra Nasjonale turistveger har vi supplert med ytterligere informasjon fra Elbilforeningens ladekart som er nyttig for deg som ønsker å ta turen med elbil. Tekst og bilder er gjengitt med tillatelse fra Nasjonale turistveger.

Kort om strekningen

Hardangervidda byr på varierte opplevelser, fra der veien bølger seg dovent over de store flatene til den trange, bratte og ville Måbødalen, før du plutselig ikke lenger er på høyfjellet, men i den vesle bygda Eidfjord innerst i Hardangerfjorden.

På vinterstid endrer forholda på veien over fjellet seg fra time til time, og ofte kan du oppleve kolonnekjøring bak store brøytebiler som strever med å gjøre veien kjørbar. Det er også en opplevelse som er spennende. Vidda kan være ugjestmild på vinterstid, men om sommeren er den langt mer inviterende.

Terrenget egner seg godt for fotturer, og de mange fjellvatnene gir deg muligheter til å skaffe din egen middag, dersom fisken bit. Husk at dette er høyt til fjells og at været kan være omskiftende selv på sommerstid, men at dette også er en del av det å være i kontakt med naturen.

På Hardangervidda finner vi en av de største villreinstammene i Europa og har du tålmodighet og hellet med deg kan du se de fantastiske dyrene i sitt rette element. Det er kanskje først da vi skjønner hvem som hører til her oppe og hvem som bare er gjest.

Gammel stølsbygning ved Tinnhølvegen, sideveg fra Nasjonal turistveg Hardangervidda.
Foto: Therese Ruud / Statens vegvesen

Historie

Det har vært ferdsel over fjellet i kanskje så mye som 1000 år, men det er først på starten av det forrige århundret at det kom kjøreveier over fjellet. Mange av disse veiene følgjer de opprinnelige rutene som var stier og kjerreveier. Så om mye har forandra seg, kan det være fint å tenke på at vi ofte går i fotspora til noen som bruka å ferdes i fjellet for lenge siden.

Vøringsfossen, Nasjonal turistveg Hardangervidda. Foto: Kjetil Rolseth

Opplevelser

Vøringsfossen er Norges mest kjente foss, og det er lett å forstå hvorfor den gjør inntrykk. Vannet som drønner ned fjellsida i fritt fall på 182 meter er et imponerende syn. Strekninga gjennom Måbødalen er en fantastisk del av veien og kan nytes gjennom bilvinduet. Her er det også en sjelden og vakker flora som du kanskje må stoppe litt opp for å oppdage. Oppe på høyfjellsplatået får du oppleve et imponerende panorama med Hardangerjøkulen i bakgrunnen.

Eidfjord innerst i Hardangerfjorden. Her er vestre ytterpunkt på Nasjonal turistveg Hardangervidda.
Foto: Sigmund Krøvel-Velle

Sykkel

Turen over Hardangervidda er en fin opplevelse, men sommertrafikken med både lette og tunge kjøretøy vil være merkbar. Haugastøl er et naturlig startpunkt og etter forsering av høyfjellstrekningen og de langstrakte viddene kommer du til Vøringsfossen som er verdt en god rast.

Turen videre nedover Måbødalen går gjennom flere tunneler og er stengt for syklister, og den gamle veien er også stengt pga. flere ras. Er du heldig kan du ta med sykkelen på bussen og bli med nedover dalen, slik at du kan fortsette turen til Eidfjord og videre mot vest.

67 km / 1250 Moh

Nasjonal turistveg Hardangervidda går mellom Eidfjord og Haugastøl og er 67 km lang (veg 7). Nasjonal turistveg Hardangervidda er åpen for trafikk hele året. Veien kan, ved dårlig vær om vinteren, være stengt i kortere perioder over fjellet. For ytterligere turistinformasjon ber vi om at spørsmål rettes til lokale og regionale reiselivsaktører.

GPS: Eidfjord 60.457043, 7.087297 –
Haugastøl 60.510968, 7.851115

Nasjonal turistveg Hardangervidda – les mer