Hopp til innhold

Med elbil på Nasjonal turistveg Geiranger – Trollstigen

Bildet viser nattlig utsikt over Trollstigvegen, Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen.
Nattlig utsikt over Trollstigvegen, Nasjonal turistveg Geiranger – Trollstigen. Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Den dype, blå Geirangerfjorden står på UNESCOs verdensarvliste og er omkranset av majestetiske fjelltopper, ville fossefall og frodig vegetasjon. Det er ingen tilfeldighet at Geirangerfjorden stadig står på listene over verdens flotteste steder.

Med utgangspunkt i turforslag fra Nasjonale turistveger har vi supplert med ytterligere informasjon fra Elbilforeningens ladekart som er nyttig for deg som ønsker å ta turen med elbil. Tekst og bilder er gjengitt med tillatelse fra Nasjonale turistveger.

Innhold

Vintervarsel
Deler av Nasjonal turistveg Geiranger – Trollstigen er stengt i vinterhalvåret.

Strekningen Langvatnet – Geiranger er normalt stengt i november og åpner i mai.

Trollstigen er normalt stengt i oktober og åpner i mai.

Kort om strekningen

Kjøreturen over Trollstigen er uten tvil litt mer dramatisk enn de fleste er vant til, for det som kanskje er spesielt med å kjøre rundt i Norge er at det faktisk bor eller har bodd folk overalt. Selv på den smaleste fjellhylla eller på en liten knaus kan det være bygd hus.

Slik er vi knyttet til landskapet og naturen gjennom bosettinger der vi har funnet livsgrunnlag opp gjennom historien. Likevel vil nok dette være en digresjon, for på denne veien er det lett å fortape seg i det spektakulære.

Nasjonal turistveg Geiranger – Trollstigen byr på flere høydepunkt, og det er lett å få høy puls i de elleve snirklete svingene i Trollstigen, eller når du skuer utover fra Ørnesvingen ned mot Geirangerfjorden.

Frodige daler, lune jordbærbygder, stupbratte fjell og utkikkspunkt gir både sug i magen og noen av de beste utsiktene Norge kan by på. Sett av god tid til turen, pausene er kjærkomne, uansett om du vil utfordre deg selv med en topptur eller bare nyte synet. Det er så mye mer å oppdage for den som bare tar seg tid.

Rasteplasser og utsiktspunkt

Historie

Trollstigvegen har i flere hundre år vært viktig for ferdselen mellom Valldal og Åndalsnes. Først som en sti, deretter som ridevei helt frem til Trollstigvegen ble påbegynt i 1916. Deler av den opprinnelige kløvstien er fremdeles synlig og farbar til fots. Det er et spennende alternativ for alle som vil oppleve veien slik den var i riktig gamle dager.

Geiranger - Trollstigen
Trollstigen, Nasjonal turistveg Geiranger – Trollstigen. Foto: Kjetil Rolseth

Opplevelser

Noen av de mest oppsiktsvekkende installasjonene vi har har finner du på denne strekningen. Her lar utsiktspunktene Ørnesvingen, Gudbrandsjuvet og Flydalsjuvet deg slippe til i naturen på helt spesielt vis. Med ferje på fjorden kan du komme tett på de kjente fossefallene Dei Sju Systre, Friaren og Brudesløret, og samtidig oppleve den mest berømte fjorden i verden, Geirangerfjorden, som er på UNESCOs verdensarvliste.

Romsdalshorn og Rauma sett fra Soggebrua.
Romsdalshorn og Rauma sett fra Soggebrua. Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesen

Sykkel

Kjennetegnet for denne turistvegen er høye fjell og dype fjordar. Den letteste sykkelturen får du om du starter på Grotli. Turen er en barsk høyfjellstrekning, men du får ei fin nedkjøring til Geiranger og Geirangerfjorden.

På neste etappe får du klatring opp forbi Ørnesvingen, men en lett tur videre ned til Norddalsfjorden og til ferja over til Linge. Den siste etappen byr på en heller lang stigning, men på toppen av Trollstigen og under nedkjøringen til Åndalsnes får du lønn for strevet.

Det er mye trafikk på strekningen Geiranger-Trollstigen i høysesongen, så legg gjerne turen til tidlig i juni eller september.

104 km / 1038 moh / 1 ferje

Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen går mellom Langvatnet på Strynefjellet og Sogge Bru i Romsdalen. Strekningen er 104 km lang (vei 63).

På en del av strekningen må det benyttes ferge. Det er ferge på strekningen:

● Eidsdal – Linge

GPS:
Langvatnet 62.014219, 7.393992
Sogge bru 62.53207, 7.736939

Nasjonal turistveg Geiranger – Trollstigen – les mer