Hopp til innhold

Med elbil på Nasjonal turistveg Gaularfjellet

Bildet viser Utsikten ved Nasjonal turistveg Gaularfjellet i oktober.
Utsikten ved Nasjonal turistveg Gaularfjellet i oktober. Foto: Trine Kanter Zerwekh.

Følg veien fra den mektige Sognefjorden, Norges lengste og dypeste fjord – over Gaularfjellet, og videre inn i Fosseheimen. Gaularfjellet er en godt bevart hemmelighet for de fleste, men for alle som har oppdaget veien står den fram som noe heilt spesielt.

Med utgangspunkt i turforslag fra Nasjonale turistveger har vi supplert med ytterligere informasjon fra Elbilforeningens ladekart som er nyttig for deg som ønsker å ta turen med elbil. Tekst og bilder er gjengitt med tillatelse fra Nasjonale turistveger.

Hvis du ønsker å kjøre avstikkeren fra Eldalsosen til Sande er det ca. 23 km en veg. Rasteplassen Hestad er et flott stopp på nordsiden av Viksdalsvatnet.

Vintervarsel:  Veien er vinterstengt over Gaularfjellet mellom Mel og Mjell. Strekninga er normalt stengt i desember og åpnes igjen i slutten av april.

Kort om strekningen

En tur på Nasjonal turistveg Gaularfjellet, fjellet mellom Dragsvik ved Sognefjorden, er ei rolig og avdempa opplevelse der kvaliteten ligger i detaljene.

Kjøreturen går langs fjorden før veien slynger seg opp mot det høyeste punktet på Gaularfjell. På rasteplassen ved Utsikten kan du nyte synet av hele det mektige landskapsrommet. Veien videre følger Gaularvassdraget som er et verna vassdrag, og byr på alt fra ville stryk og fosser til rolige parti der vannet flyt stille av sted.

Du får en fin opplevelse av bare å kjøre veien langs vassdraget og følge den naturlige ruta som vannet tar ned fra fjellet, men den virkelige nærheten til naturen får du dersom du tar beina fatt.

Fra Nystølen til Eldal er det bygget en sammenhengende ”fossesti” på nesten 25 kilometer. Du kan gå hele, eller velge å ta en liten spasertur i skikkelig nærkontakt med vassdraget. En tur over den spenstige stålbrua over Likholefossen gir deg følelsen av å være midt i det sprudlende fossesuget.

Rasteplasser og utsiktspunkt

Historie

I 1853 ble det for første gang søkt om midler til å bygge vei over fjellet, men det skulle gå nesten 100 år før den ble en realitet. Veien ble raskt en viktig ferdselsåre fra den ble åpnet i 1938, men i dag er den et fredelig alternativ til hovedveiene som tar det meste av trafikken.

Nystølen ved Nystølsvatnet
Nystølen ved Nystølsvatnet foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Opplevelser

Det er enkle og funksjonelle punkt langs heile vegen som gjør det råd å stoppe, strekke på beina eller bare nyte detaljene eller utsikten. Her er det rikelig med steder der en kan prøve aurefisket, og alle som har fisket vet at det handler om la snøret henge ute og vente. Litt slik som det er å kjøre denne veien, det er her du skal ta deg god tid og la opplevelsene langsomt vokse fram.

Likholefossen har vi nevnt tidligere, Balestrand er en flott start på turen, der er det også mulig å ta båt inn til Fjærland og besøke bremuseet. En fin måte å oppleve fjorden, og en god start på turen over fjellet.

Sykkel

Denne veien kan du med fordel sykle med start på Moskog slik at stigningene både opp mot Rørvikfjellet og mot toppen av Gaularfjellet ikke blir for tung. Alternativ rute er med start på Sande.

Fra Eldalsosen og opp mot fjellet kommer du tett på Gaularvassdraget. Elva Gaula har 29 større fosser med Likholefossen og brua over som et høydepunkt. Fra rasteplassen på Utsikten får du ei frisk utforkjøring ned til fjorden og en lett tur videre til Balestrand.

114 Km / 784 moh

Nasjonal turistveg Gaularfjellet går mellom Balestrand – Moskog og mellom Sande – Eldalsosen og er 114 km lang (vei 55/613/610). Fra Balestrand er det mulig å ta fine avstikkere. En båttur som ender nesten ved Jostadalsbreen er et fint måte og oppleve naturen på. For ytterligere turistinformasjon kan du kontakte lokale og regionale reiselivsaktører.

Opningar og stengingar av vinterstengde turistvegar og statistikk >>

Veg og trafikkinformasjon – telefon 175.

GPS: Balestrand 61.210673, 6.527917 –
Moskog 61.423073, 6.134652.
Sande 61.326835, 5.797215 –
Eldalsosen 61.339328, 6.130588

Nasjonal turistveg Gaularfjellet – les mer