Hopp til innhold

Dagstur i Dovrefjell og Grimsdalen

Foto: Jonas Rönnbro | Dreamstime.com

Denne rundturen har mange attraksjoner i et fantastisk fjellandskap ved noen av Norges flotteste nasjonalparker. På turen kan du oppleve historiske steder, se kulturminner, besøke en nedlagt gruve, og kjøre gjennom den idylliske seterdalen Grimsdalen. Denne turen kan også tas med sykkel eller elsykkel. Det er muligheter for å leie både sykkel og elsykkel på Dombås, og det finnes flere overnattingsmuligheter underveis.

Innholdsfortegnelse

I løpet av en dag kan du oppleve den fantastiske fjellheimen og en rekke historiske steder. Start gjerne turen fra Dombås og kjør videre til Hjerkinn og Folldal, og deretter tilbake til Dombås gjennom Grimsdalen. Grimsdalen er ifølge dronning Sonja Norges vakreste seterdal. Fra Grimsdalen kjører du ned til Dovre og Gudbrandsdalslågen, deretter nordover og tilbake til Dombås.

115 Km

Ladestasjoner

6 stopp

Kristiansand (A)

Dombås ligger helt nord i Gudbrandsdalen og er et sentralt knutepunkt for både bil og jernbane. Sentrum er vel utbygd med hotell, kjøpesentre og butikker, og her finnes flere aktivitetstilbud, restauranter og overnatting. Dombås er godt utgangspunkt for kortere og lengre turer i fjellheimen. Dombås er godt utbygd med ladstasjoner.

Fokstua (B)

På nesten 1000 meters høyde finner vi Norges høyestliggende helårs gårdsbruk. Her var det en skysstasjon på 1800-tallet, og det ble bygget hotell her for reisende langs veien. Fokstugu omkranses av flere naturvernområder,
E6, den Gamle Kongevegen og Pilegrimsleden, og ble i sin tid opprettet som en av fire fjellstuer over Dovrefjell.

Hjerkinn (C)

Snøhetta ved Rondane
Asgeir Helgestad / VisitNorway.com

Fra Hjerkinn er det kort vei til Hjerkinnhus. Der starter bussen som tar deg til Snøheim hvor turen til Snøhetta starter. Snøhetta ligger i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark, med høyeste topp på 2 286 meter og er Norges høyeste fjell utenfor Jotunheimen. Hovedtoppen bestiges greit fra flere kanter. Beregn om lag 6-8 timer på turen opp og ned, og den egner seg for familier med barn.

Folldal (D)

Foto: Stiftelsen Folldal Gruver

Folldal er preget av storslått natur med vakre fjell og seterdalen. Kommunen har Norges lengste sterdal, hele 55 km. Deler av Rondane nasjonalpark og Dovre nasjonalpark ligger i Folldal kommune. Grimsmoen flyplass med 1000 meter grusbane ligger i Folldal. Folldal byr på aktiviteter som elvepadling, ridning, hundekjøring, isklatring, juving og moskussafari.

Grimsdalen (E)

Elbilferie Grimsdalen
Foto_Yngve__Ask

Grimsdalen Landskapsvernområde er en vakker seterdal. Dalen er omkranset av Dovre nasjonalpark på den ene siden av veien og Rondane nasjonalpark på andre. Langs Grimsdalsvegen er det grusdekke og den passer like godt en utflukt på sykkel som dagstur med bil. Veien er normalt åpen fra starten av juni til starten av oktober, men er vinterstengt.

Dovre (F)

Foto Christa Eder Dreamstime.com

Dovre har en rekke severdigheter og avstanden til flotte naturopplevelser er kort. Ferdselsveien Pilegrimsleden og den Gamle Kongevei går gjennom Dovre, og Budsjord Pilegrimsgård som ligger langs begge ledene. Veien inn til seterdalen Grimsdalen starter fra Dovre. På Dovre ligger Hjerleid Handverkskole, som tilbyr utdannelse innen tradisjonelle handverksfag.