Hopp til innhold

Kjøpernes år på bruktbilmarkedet: Nissan Leaf er årets mest solgte bruktbil

MEST SOLGTE BRUKTBIL I ÅR: Elbilklassikeren Nissan Leaf, her i en tidlig utgave, topper lista til Finn over årets mest omsatte bruktbiler. Kanskje ikke så rart, siden Leaf fremdeles også er tidenes mest solgte elbilmodell i Norge. Foto: Ståle Frydenlund / elbil.dev05.dekodes.no

Finn.no rapporterer om stort tilbud og synkende priser i 2023 – og halve ti på topp-lista for bruktmarkedet i år er elbiler. Se lista her.

Bruktbilmarkedet i 2023 opprettholder volumet fra i fjor, ifølge en årsoppsummering fra Schibsteds salgsportal Finn.no, som jo er dominerende i det norske markedet.

– Vi velger rimeligere og eldre bruktbiler i år, antageligvis fordi vi ønsker å unngå større lån i en presset økonomisk situasjon. Årets bruktbilmarked på Finn har også vært preget av et omfattende utvalg, hovedsakelig på grunn av en lavere fart i salget av elbiler sammenlignet med tidligere, sier Terje Dahlgren i Finn Motor.

Ryktet er bekreftet:

Nissan Leaf i versjon 3.0

Fossilt dominerer fortsatt i bruktmarkedet

For ordens skyld, her refererer Dahlgren altså til det lave nybilsalget i år, noe som naturlig nok får ringvirkninger også for bruktbilsalget.

– Vi ser nå mot slutten av året økning i etterspørselen etter brukte elbiler, samtidig som lagerbeholdningen av disse synker. Dieselbiler har gjennom flere tiår vært Norges mest omsatte drivlinje, og denne trenden fortsetter, sier Dahlgren. 

Mest solgte modeller i bruktbilmarkedet på Finn i 2023:

  1. Nissan Leaf – elbil
  2. Volkswagen Golf – elbil
  3. Tesla Model 3 – elbil
  4. Volkswagen Transporter – diesel
  5. Audi e-tron – elbil
  6. BMW 5-serie – diesel
  7. Mitsubishi Outlander – hybrid
  8. Volkswagen Golf – diesel
  9. BMW i3 – elbil
  10. Toyota RAV4 – hybrid

Kilde: Finn

Fire av fem på topp elektriske

Selv om det fortsatt er bensin- og dieselbiler som dominerer bruktbilmarkedet med hele 78 prosent på Finn, er det verdt å merke seg at fem av de ti mest solgte bruktbilene i år er elbiler. 

– Merkelojaliteten er fremdeles tilstedeværende, men prisene er i større grad blitt utslagsgivende. Det vises tydelig på oversikten over mest solgte bruktbiler dette året, der Nissan Leaf har etablert seg som den mest ettertraktede brukte elbilen i Norge, med en konkurransedyktig pris, sier Dahlgren.

OPPSUMMERER BRUKTÅRET: Terje Dahlgren, bilekspert i Finn.no.

Det er kanskje ikke så rart at Leaf topper lista. Elbilklassikeren er også tidenes mest solgte elbilmodell i Norge.

Nummer to, tre og fem på lista, henholdsvis Volkswagens e-Golf, Teslas Model 3 og Audis e-Tron-modeller, har også bitt kraftig fra seg som bestselgere i nybilsalget gjennom mange år.

Mer som dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff rett inn i innboksen!

Raskere å selge brukt elbil – Finn spår stigende bruktpriser

Tidligere i år var det utfordrende å selge brukte elbiler da snittiden på salg var på 46 dager, men nå går det raskere med en gjennomsnittlig salgstid på 31 dager. 

En tendens er også etterspørselen har endret seg når det gjelder nye og eldre biler, og at eldre biler selges mye raskere enn nye.

– Lenge var det store og dyre elbiler som kom på nybilmarkedet og med fordelaktige avgiftsordninger gikk mange til anskaffelse av disse bilene. Den økonomiske situasjonen har endret seg for mange nordmenn dette året, og det gjenspeiles på bruktbilmarkedet, sier Dahlgren.

Vi duelltester MG4 mot Nissan Leaf:

Du får begge disse under 300.000 kroner – hvilken er best?

På starten av året tok det i gjennomsnitt 27 dager å selge en bil som er eldre enn fem år, mens det nå ved årets slutt tar kun 20 dager. Det er dieselbiler som har den raskeste omsetningen. Når det gjelder nyere biler som er yngre enn fem år, tar det nå i snitt 35 dager å selge dem.

I 2024 forventer Dahlgren i Finn at bruktmarkedet vil fortsette i samme tempo. Imidlertid vil stramme varelagre og økende etterspørsel bidra til å presse prisene på brukte biler oppover.

– I år har vi hatt en situasjon hvor det har vært kjøpers marked, men dette er i ferd med å snu nå. Det kan se ut som at rentetoppen er nådd og dette gir en mer forutsigbar økonomi for de fleste – og hypotesen er derfor at dyrere bruktbiler blir mer attraktive neste år, avslutter Dahlgren.

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også