Hopp til innhold

Bilselgeren som heller vil selge deg elsykkel

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du gammel bil? Da kan du bytte den inn i en ny elsykkel. I hvert fall hos Pers bil i Oslo. Soheila Hillestad slo til.

– Jeg bare elsker denne elsykkelen – og særlig fargen. Soheila Hillestad ser begeistret bort på den nye, røde elsykkelen sin. Hun kjørte til bilselgeren i Groruddalen, Per Rønning, med sin Opel Astra 2003-modell, og kunne sykle derfra på en ny Hard Rocx elsykkel. Og hun angrer ikke.

Elsykle til jobben

– Jeg har egentlig ikke syklet mye i voksen alder. Nå setter jeg fra meg bilen for godt og vil sykle til jobb, sier Soheila og gliser bredt. Ny jobb, ny samboer og ny elsykkel – stor glede i hverdagen for Soheila. Det hjalp litt at samboeren allerede har elsykkel og lovpriser den. Soheila er klar over at hun trenger noe øvelse før hun legger ut i Oslo-trafikken, og hun er allerede i gang med å teste elsykkelen i nærmiljøet på Ekeberg. Nok en bilist har dermed tatt overgangen fra bil til elsykkel. – Jeg er SÅ fornøyd. Det er så artig!

For mye bil

– Alle gliser når de kjøper noe. Men ingen gliser så bredt som elsyklistene, slår Per Rønning  fast. Han er altså bilselgeren som mener vi kjører for mye bil. – Det er for mye biler i byene,for mye kø og det vil bli kamp om parkeringsplassene. Skal vi som bilselgere overleve, må vi tenke annerledes. Dermed meldte bilselgeren Rønning overgang til elsykler. Det vil si, ikke helt, da. Han vil fremdeles kjøpe og selge bruktbiler, og tror det vil finnes fossilbiler lenge enda. Men markedet i Oslo vil endre seg – noe det allerede har gjort. Både fordi mange ikke vil eie bil lenger, mens andre leier eller leaser. – Mange i bilbransjen kopierer hverandre, mens jeg mener at dersom man skal overleve, må man tenke nytt. Og når jeg ser gleden folk opplever når de får seg en ny elsykkel – det er ubetalelig! Ubetalelig er også bakgrunnen fra Tynset med gårdsplassen full av biler, sykler og mopeder, der skruing var en del av livet. En del år senere nyter han godt av denne kunnskapen der også de nybakte elsyklistene får service.

Fossil eller ikke?

Og de gamle bilene har får tilgang på? Er det butikk? – Ikke alle innbyttebiler er god butikk. Men noen er det og da går det rundt, konkluderer Rønning. Han har for øvrig opprettet filial på Tynset i Nord-Østerdal, hvor han kommer fra. Der de fremdeles sverger til fossilbiler og sikrer avsetning på biler som Oslo-folk kvitter seg med. Også en artig vri på bruktbilsalget. – Jeg tror altså vi bare er helt i starten på omlegging fra fossil til andre framkomstmiddel, men ikke bare elbil. Jeg tror at elsykkelen bare vil få enda flere tilhengere i årene som kommer. Fordi den er for alle! Noen spurte meg om det var slik at dem som syklet elsykkel bare syklet for moro skyld. Ja, ble svart. Det er jo lov å ha det litt moro! Sier bilselgeren Per som skynder seg å legge til at han har gående en konkurranse der man kan vinne en elsykkel til en verdi av 19 999,-. Rett etter intervjuet kom det inn en fyr som hadde en Mazda mx5 cab. Han hadde blitt ufrivillig fotgjenger og trengte fremdeles litt vind i håret. (Det ble elsykkel på fyren.)