VW e-Golf slår Teslas superstart
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesten fire ganger så mange elbiler er registrert som på samme tid i fjor. VW er på kort tid blitt en nøkkelspiller.
Elbilåret er i ferd med å sprenge alle prognoser. Det vil ikke lenger overraske om det totale antallet nye elbiler passer 20.000 i år. Hele 12.449 nye elbiler (personbiler) er registrert så langt, mot 3.206 i fjor. Samtidig står nyhetene nærmest i kø – med de opphopningene av bestillinger det innebærer.
Elbilene utgjør stabile 13 prosent av totalmarkedet, som ved utgangen av august var 95.519 biler. Tar vi med ladbare hybrider, øker den elektriske andelen til 14,2 prosent. Bruktimporterte elbiler er, for ordens skyld, ikke med i denne oversikten.
– Tidligere telte vi elbiler under ett, så modeller. Nå må vi telle merker (se modellfordeling under), sier fagsjef – og tidligere generalsekretær i Elbilforeningen – Snorre Sletvold.
De siste årene har han sett rekord etter rekord bli knust. Nå er det Volkswagens tur. Det tyske merket er blitt akkurat så gjeldende i det norske elbilmarkedet som importøren Harald A. Møller AS hadde ambisjoner om.
Nissan nær tronen igjen
Ved utgangen av august var det registrert 3.055 elbiler fra Volkswagen, godt hjulpet av en kanonstart av e-Golf – ved siden av godt etablerte e-up! 925 e-Golf-eksemplarer er så langt på norske veier. Etter to måneder på markedet, i fjor, sto Model S – til sammenligning – med 805.
– Det er verdt å merke seg at VW med e-Golf har registrert (solgt) omtrent like mange elbiler på de første 2,5 månedene som det Tesla gjorde i fjor, kommenterer Sletvold.
Kanskje ingen bombe, all den tid Golf-modellen er den mest populære bilen i norgeshistorien, men likevel sterkt. Lille e-up! har dessuten, i løpet av ti måneder på markedet, kommet opp i over 2.700 solgte eksemplar – 2.130 av dem i år.
Samtidig har Nissan LEAF bitt godt fra seg, og nesten tatt igjen det lille forspranget Tesla hadde opparbeidet seg. Tesla står med 3.431 registrerte (27,6 prosent) av totalmarkedet, mens Nissan kun er 53 bak (27,1).
Alt i alt betyr det at mer enn 7 av 10 elbiler som selges i dagens marked, kan plasseres i kompaktklassen.
Sterkt felt bak topp tre
Bak de tre ledende merkene lurer det et kobbel av sultne ulver. BMW er i ferd med å bryte 1.500-grensen med sin i3, mens det er registrert hele 792 trillinger (Citroën C-Zero (bildet), Mitsubishi i-MiEv og Peugeot iOn).
Renault Zoe har også fått opp dampen, og står med 142 registrerte så langt – rett foran elektriske Ford Focus. Med den viktige Zoe-ladeutfordringen i stor grad løst, er det grunn til å tro at modellen kommer enda sterkere utover høsten.
Den høsten innebærer også ilddåpen for Kias første elektriske modell – Soul EV.
I løpet av de siste to august-ukene kom det skilt på ni stykker, og dette tallet vil vokse betraktelig i tiden som kommer. Vi håper å bringe en test av denne nyheten i nær framtid.
Dessuten har Mercedes-Benz-importøren Bertel O. Steen AS varslet at B-Klasse Electric Drive er på norsk jord i slutten av november.
Passerte 1.000 ladehybrider
247 elvarebiler er registrert så langt i år, mot 148 på samme tid i fjor – et år som endte med 340 totalt. Med litt flyt i dette markedet i høst, blir det også her ny rekord. Men vi mener likevel at de strømdrevne yrkesbilene trenger hjelp for videre suksess.
Peugeot Partner Electric er, som ved forrige korsvei, den klare lederen blant elvarebilene. Nå med 162 registrerte, Citroën Berlingo har 50 og Renault Kangoo 21.
Vi noterer også at Nissan har kommet opp i 14 varebilregistrerte av nyheten e-NV200, de aller fleste i august.
Når det gjelder de ladbare hybridene har Mitsubishi Outlander PHEV, praktisk talt, fortsatt markedet for seg selv – med 95,5 prosent. 1.000-grensen ble brutt i august, men konkurrenter som Golf GTE og Audi A3 e-tron (bildet), som har hatt stort forhåndssalg, nærmer seg.
Blant de mer eksotiske ladehybridene, har BMW i8 kommet opp i seks norske eksemplar så langt. Fredrikstad-mannen Fred Halvorsrød var første nordmann som mottok sin.