Hopp til innhold

Volkswagen lager ny elektrisk verktøykasse

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et såkalt Modular Electric Toolkit (MEB) er ett av hovedgrepene etter Volkswagens #dieselgate. Det nye oppsettet skal muliggjøre elektrisk rekkevidde på inntil 500 kilometer.

KOMMENTAR: I går ble det klart at elektriske kjøretøy utgjør en viktig del av Volkswagens grep for å gjenvinne tillit i markedet. Dette anbefalte Norsk elbilforening også klart i en internasjonal uttalelse om dieselskandalen nylig.

Selveste «Brand Board of Management» hadde satt seg til bords. Da forsamlingen var ferdigsnakket, var det tatt noen strategiske avgjørelser.

Vi hopper over den såkalte «reorienteringen av dieselstrategien». Den handler først og fremst om å tilsette såkalt SCR og AdBlue. 

Totalt sett handler det om en forpliktelse til å gjøre dieselmotorene så rene som mulig – ikke å hive dem over bord.

Volkswagen: – The future is electric

Det mest interessante, slik vi vurderer det, er lovnaden om utvikling av et standardisert elektrisk oppsett for utvalget av person- og varebiler. Det kan føre til et langt bredere elektrisk modellutvalg enn e-Golf og e-up! – begge svært populære i Norge.

Ikke minst bør det bety at vi kan få interessante elbilmodeller av denne typen. Det er selvsagt stilig at Volkswagens luksuslimousine Phaeton også skal bli helelektrisk, men det som virkelig betyr noe er at massemarkedet får rimelige elbilmodeller med god rekkevidde. 

Men det er likevel noe med språkbruken om det kommende Phaeton-flaggskipet som gir grunn til seriøse forhåpninger: «Phaeton redefined – the future is electric».

La oss håpe at det ikke bare er fine ord for å tåkelegge den oppståtte situasjonen.

Videreutvikler dagens MQB-plattform

Volkswagens offisielle uttalelse indikerer at det vil videreutvikle den såkalte MQB-plattformen

Denne brukes på modeller med tverrstilt motor, med både to- og firehjulsdrift, og innebærer at Golf-plattformen eksempelvis er tilpasset alle dagens drivlinjer – og selvsagt e-Golf.

Fokuset for MQB skal nå, i tillegg til forbedrede fossilversjoner, være å legge til rette for flere ladbare hybrider og elbiler med inntil 300 kilometer rekkevidde.

I neste omgang kommer MEB, omtalt innledningsvis. Volkswagen sier at denne plattformen skal utvikles på grunnlag av erfaringer med eksisterende chassiskonstruksjoner. 

For alle konsernets varemerker

Volkswagen opplyser at MEB-plattformen skal benyttes på både person- og varebiler. Litt kryptisk antydes også at det kan komme mer sportslige, elektriske modeller:

«Det standardiserte systemet vil bli konstruert for alle karosseri- og kjøretøytyper, og tillater således også særlig emosjonelle kjøretøykonsepter. Plattformen vil muliggjøre fullelektrisk rekkevidde på 250 til 500 kilometer.» 

På samme måte som MQB skal MEB brukes på tvers av selskapets ulike varemerker, som først og fremst betyr Volkswagen, Audi, Skoda og SEAT.

Vi kommer naturligvis til å følge utviklingen tett. Del gjerne dine oppfatninger om Volkswagens nye kurs i kommentarfeltet.