Hopp til innhold

Videoer med elbilen ZOE

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Renault ZOETålmodighet er noe vi har vendt oss til i elbilbransjen. Med den lovende elbilen Renault ZOE trenger vi hav av det.

 

 

 

Renault ZOE konseptUndertegnede har vært en superfan siden den første konseptversjonen dukka opp i 2009. Ikke til å komme fram at designen da var en killer. I hvert fall noe som ville bli lagt merke til i Oslos gater. Jeg var forberedt til å bidra for at så skulle skje.

Vi har tålmodig fulgt opp ZOE-nyheter etterhvert som vi har plukka dem opp. Høsten 2012 kunne vi glede oss over at den kom på besøk til Norge. Da hadde vi allerede gitt massivt skryt og informert godt etter fjorårets presentasjon på Geneva Motor Show. Fortsatt interessant lesing, vil vi si.

Renault ZOEOg vi tok oss turen til Renault Norge på Risløkka for å studere vidunderet. Og ta et bilde sammen med det som kanskje kunne bli undertegnedes neste elbil. For det frister med et kompakt format, fleksibel ladefart, rein og fin design, energieffektivt varmeapparat, kurant pris, evig batterigaranti og en kjørelengde muligens litt lenger enn dagens «standard».

Optimister som vi har vært, trodde vi 2013 kunne bli ZOE-året i Norge. Men på siden vår Elbiler som kommer? har vi måttet skyve ZOE nedover. Nå står det tidligst november 2014. Noe som i praksis betyr 2015.

Etter hva vi forstår, venter Renault med lanseringen i nordiske land inntil den er i en vintertilpassa versjon. Dessuten har den en spesiell ladeutfordring i Norge da vi i hovedsak har et strømnett som skiller seg fra resten av Europa (unntak Albania). Uten å fordype oss i dette, så kan vi ikke si annet enn at det er mye forvirring, usikkerhet, uklare meldinger og en del urealistiske drømmer rundt hvordan dette kan løses. Rettere sagt, de eneste som kan løse dette er franske Renault sjøl. Når de har tid og prioritet for Norge.

Renault ZOEJo, det er litt sårt ikke å kunne umiddelbart sette seg inn i elbilen som noen år har tatt stor plass i drømmene. Men slik er jo livet, ikke alle drømmer går i oppfyllelse. Ser jeg bort ifra mine egoistiske hensyn, kan ZOE utvilsomt spille en langt viktigere rolle enn å tilfredsstille norske elbilentusiasters behov. Europa trenger nå en elektrisk bestselger. I det minste en elbil hvor ikke de månedlige salgstallene i de store nasjonale markedene måles i noen håndfuller. Slik har det dessverre vært med LEAF. Elbilen nordmenn har trykket til sitt bryst, er ennå en kuriositet i det øvrige Europa. Skal det være ZOE som skal bryte denne isen? Eller i det minste komme bort ifra glattisen.

Foreløpig er det ingen imponerende salgstall å vise til. Men så er ZOE fortsatt i startgropa etter forsinkelser i markedslanseringa. I desember ble 36 registrert i Frankrike. I januar steg tallet til 70. Så ZOE har så smått begynt å røre på seg. Skal vi tro på dobling måned for måned framover?

Vi skal følge intenst med hvordan det europeiske ZOE-salget utvikler seg. For vår del kan Renault guffe på med det som finnes av ressurser som trengs for å lykkes i de fire store bilmarkedene: Frankrike, England, Tyskland og Italia. Ja, gjerne Spania også. Kan det klaffe litt for ZOE der, vil det umiddelbart spre større elbiloptimisme blant bilprodusentene. Noe som er viktigere enn at Renault pøser på med ressurser for å få den kjapt til Norge. Hvor i alle fall salgstallene vil framstå, også ved en braksuksess, som små for en elbil som skal masseproduseres.

Hva elbil.dev05.dekodes.no kan tilby nå? Jo, et par videoer. Fra demokjøring Lisboa og levende bilder fra produksjonen. Det får være våre trøst så lenge. Hvis det ikke er noen som tar inn en europeisk ZOE bakveien til Norge, da?