Hopp til innhold

Vi er på verdens største elbilkonferanse

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Generalsekretær Christina Bu og styreleder Espen Hauge er Norsk elbilforenings representanter på verdens viktigste elbilmøteplass – EVS29.

I år finner den årvisse konferansen sted i byen Montréal i den canadiske provinsen Québec, og den avsluttes i dag. I løpet av fire dager har flere tusen vært innenfor dørene. EVS, som i år altså arrangeres for 29. gang, er først og fremst kongressen som samler verdens fremste eksperter innen forskjellige tema relatert til elektriske kjøretøy. – Her utveksles erfaring mellom forskere, kontakter knyttes mellom bedrifter og forskjellige tiltak for å fremme elektrifisering av transport diskuteres, sier Elbilforeningens styreleder Espen Hauge.

Norske livsløpseksperter på plass

Hauge sier det er akseptert over 300 faglige publikasjoner (kalt paper internasjonalt) under årets EVS-konferanse. – Temaene varierer fra insentiver og politikk, via teknologi inkludert batterier/livsyklusanalyse til informasjon til potensielle elbilister. To av publikasjonene var fra Norge. Det ene av dem – Om den norske elbilsuksessen – ble presentert av generalsekretær Christina Bu. Hun oppsummerte også status i Norge sammen med resultater fra undersøkelsen vår, Elbilisten 2016. Den andre norske publikasjonen ble presentert av Linda Ager-Wick Ellingsen og Christine Roxanne Hung (bildet over), som begge er doktorgradstudenter på NTNU innen livsløpsanalyser for elbiler og batterier. Disse to vil vi garantert høre mer fra.

Bolt og Zaptec viktige attraksjoner

Elbilforeningens delegasjon oppfatter tydelig at elbilinsentiver har blitt mer utbredt, og omfattende, i mange land verden over. – Vi ser at mange land har forskjellige ordninger for å fremme elbil, og det er ingen nyhet her at Norge leder an i utviklingen. Selv om bare to papere fra Norge er presentert, er Norges suksesshistorie nevnt av mange, konstaterer Hauge, som også har rukket å komme seg gjennom det meste som presenteres av teknologi. – Vi har sett på elbusser, elbiler, ladeutstyr og mye annet. Det viktigste trekkplasteret for vår del var en utstillingsmodell av Chevrolet Bolt. Ikke minst er det hyggelig at norske Zaptec var tydelig tilstede med en stand, konstaterer Hauge, som også plukket opp et viktig signal fra Fords representant i et panel (se Tweet under). I fjor fikk forøvrig Oslo prisen som Europas beste elbilby under den samme konferansen, som da ble arrangert i Sør-Korea. Mer informasjon om EVS29 finner du her.