Hopp til innhold

Velger elbil i stedet for fly

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hele 19 prosent har valgt elbilen sin i stedet for å fly, ifølge Elbilforeningens årlige spørreundersøkelse blant norske elbileiere.

– Elbileierne elsker elbilen sin og ønsker å bruke den også utenom hverdagsturene, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Med et stadig bedre utbygd hurtigladenettverk er det også i økende grad mulig å dra på langtur med elbil. Elbilen er svært billig i drift og elbileierne sparer minst 5 kroner per mil bare i drivstoffutgifter. Men fortsatt krever det noe mer planlegging og litt lengre reisetid.

Store utslippsbesparelser

– Nå har elbilen også blitt et alternativ til fly for mange, og da snakker vi om store utslippsbesparelser, sier Christina Bu.

Det er særlig eiere av Tesla Model S – med markedets lengste rekkevidde og eget utbygd hurtigladenettverk i hele Europa – som velger elbil i stedet for fly. Hele 68 prosent av Tesla Model S-eierne oppgir at de har valgt å kjøre elbilen sin i stedet for å fly.

Lengre rekkevidde

– Med stadig lengre rekkevidde for flere bilmodeller og bedre utbygd ladenettverk vil elbilen erstatte fossilbilen fullt ut og også i mange tilfeller kunne være et alternativ til å fly, sier Christina Bu.

Mange blir så glad i elbilen sin at de drar på god, gammeldags bilferie i Norge og Europa med elbilen sin. Elbilen er svært billig i drift og gir en mer behagelig og morsom kjøreopplevelse. Innlagte ladestopp på turistdestinasjoner gjør at kjøreturen blir en del av ferien.

Klimaeffekt

Dersom en familie på fire kjører elbil tur-retur Oslo-Trondheim i stedet for å fly, gir det en utslippsbesparelse på over 1 tonn CO2 Ifølge forskningsprosjektet Tempo gir innenlandske flyreiser en total klimaeffekt tilsvarende 340 gram CO2 per personkilometer. Med en elbil som kjører på fornybar strøm sparer du for eksempel klimaet for et utslipp på 266 kg CO2 per person tur/retur Oslo til Trondheim.

For korte utenlandske flyreiser er den totale klimaeffekten tilsvarende 287 gram CO2 per personkilometer. En elbilferie fra Oslo til Italia vil tur/retur gi en utslippsbesparelse på rundt 1,2 tonn CO2 per person eller nesten 5 tonn CO2 for en familie på fire personer. Hvis man kjører med strøm fra europeisk strømmiks blir utslippsbesparelsen redusert til rundt halvparten.

I dag er det rundt 85.000 elbiler i Norge. Dette tilsvarer rundt tre prosent av alle 2,6 millioner personbiler. Elbilisten er en årlig spørreundersøkelse blant norske elbileiere utført av Norsk elbilforening. I årets undersøkelse har 3.422 elbileiere fra hele landet svart på spørsmål om hvorfor de valgte elbil, hva de bruker den til og hva de syns om sin elbil.