Hopp til innhold

Vårt opprop har gått «Norge Rundt»

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Overrekkelse av underskrifter på Stortinget

Takk, kjære elbilister – fra Kirkenes i nord til Lillesand i sør. 1.318 underskrifter, fra samtlige 19 fylker, har vi mottatt i vårt opprop mot reduserte tilskudd til ladeinfrastruktur. Det har blitt lagt merke til. 

Vi gikk ut med oppropet sist fredag, og siden har underskriftene tikket jevnlig inn. Faktisk har strømmen bare fortsatt, også etter fristen vi satte onsdag. Epostene siger i skrivende stund fortsatt på, og postboksen vil være åpen videre. Så om du har noe på hjertet som du brenner inne med i sakens anledning; fyr løs!

NorgeskartetUndertegnede har gjennomgått samtlige 1.318 eposter så langt. I første omgang for å finne ut hvor dere bor – altså elbilistene som er aller mest engasjert i ladeinfrastruktur.

Ved nitid registrering av hver enkelt epost, med postnummer og poststed, går det an å se et mønster i den geografiske fordelingen.

Vi gjør oppmerksom på at denne saken ikke er noen analyse, kun en beskrivelse av hvordan underskriftene fordeler seg på norgeskartet (se fylkesoversikten nederst). En nærmere analyse kommer vi tilbake til.

Mye mer enn Stor-Oslo

Fylket med klart flest underskrifter, er Akershus med 296 (22,4 prosent), mens 246 stemmer (18 prosent) kommer fra medlemmer innen Oslos grenser.

Omtrent samme antall som Asker (62 underskrifter) og Bærum (63) til sammen finner vi blant postnummerne fra 1400 (Ski) til 1453 (Bjørnemyr) på østsiden av Oslofjorden, den største enkeltandelen med 20 i Drøbak. 105 støtteerklæringer er kommet fra Romerike, med jevn spredning over de fleste kommunene.

Totalt sett betyr dette rundt 40 prosent av underskriftene kommer fra de klart mest befolknings- og elbiltette områdene i Norge.

Mange kunne kanskje trodd at dette tallet ville være høyere, men dette forteller oss at elbilsaken i 2013 angår hele landet. Særlige og gledelige tyngdepunkter ser vi i øyeblikket på Vestlandet.

Andre områder på Østlandet

Saken fortsetter under bildet.

Lederen av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Ola Elvestuen (V), mottok torsdag underskriftslisten.

Lederen av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Ola Elvestuen (V), mottok torsdag underskriftslisten fra generalsekretær Snorre Sletvold i Norsk Elbilforening. Fra venstre i bildet ses president i Electric Vehicle Union Rune Haaland og KrFs Kjell Ingolf Ropstad. (Foto: Ståle Frydenlund)

Disse svarte på Sør- og Vestlandet

I Agder-fylkene står elbilister i Kristiansand for den største enkeltandelen, med 27 underskrifter. Vi noterer oss ellers 12 fra Søgne. 71 stemmer kommer totalt fra Aust- og Vest-Agder.

Elbilister med postnummer Stavanger har sendt inn 35 underskrifter. Om vi utvider med nære postnummer som Hafrsfjord, Sola, Tananger, Randaberg og Hundvåg øker tallet til 61. Hele Sør-Rogaland representerer 132, inkludert Sandnes med 23. 13 underskrifter kommer fra Haugesund og nærområder som Karmsund og Førresfjorden. Dermed er Rogaland-summen 145.

I Hordaland kommer 46 underskrifter fra medlemmer med postnummer innen Bergen. Med alle nære postnummer som Salhus, Tertnes, Ulset, Mjølkeråen, Rådal, Blomsterdalen og Straumsgrend (samt Sotra), øker antallet rundt Bergen til 144.

Det totale antallet underskrifter i Hordaland, som er elbiltyngdepunktet utenfor Oslo-området, blir 181. 18 av dem fra Sunnhordland og steder som Leirvik, Bekkjarvik, Foldrøyhamn og Høylandsbygd. 14 fra Nordhordland og poststeder som Frekhaug og Myking.

I Møre og Romsdal finner vi 28 stemmer. Den største andelen (25 prosent) på Averøy utenfor Kristiansund, mens det er fire stemmer fra henholdsvis Molde og Kristiansund. Vi finner også representanter på Gjøra og Batnfjordsøra. Sogn og Fjordane er representert med tre stemmer fra Sogndal, Hafslo og Stryn.

Fra Trondheim til Kirkenes

36 stemmer kommer fra medlemmer med postnummer Trondheim. Med bydelspostnummer som Ranheim, Heimdal, Tiller og Flatåsen øker tallet til 56. For hele trondheimsregionen (i praksis resten av Sør-Trøndelag) er antall stemmer 85. Inkludert Nord-Trøndelag 95.

I Nordland kommer sju stemmer fra Bodø, mens resten er fordelt på Brønnøysund, Velfjord, Tverlandet, Narvik, Sortland og Beisfjord.

Tromsø og nærområder som Kvaløysletta er representert med elleve stemmer. Inkludert stemmer fra elbilister i Grøtavær og Olderdalen, representerer Troms 14.

Også i Finnmark finner vi gledelig nok elbilister. To medlemmer i Alta og Kirkenes ber om skjerpings på ladeinfrastruktur.

Listen overrakt på Stortinget

Vi skulle selvsagt ønske at vi hadde mottatt mange flere enn de 1.318 stemmene vi fikk.

Samtidig er vi svært takknemlige for alle som har deltatt med sin underskrift i vårt opprop. Ikke bare viser underskriftene at vi er et sammensatt elbilland, som handler om mye mer enn Oslo-området.

Torsdag fikk vi også overrakt den foreløpige listen til den nye komitélederen i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Ola Elvestuen (V), og lagt frem vårt syn på reduksjonen i budsjettet. Overrekkelsen skjedde på Løvebakken, der vi også møtte KrFs Kjell Ingolf Ropstad. Sørlendingen satt i miljø- og energikomiteen i forrige stortingsperiode.

Nærmere analyse av hva som ligger 1.318 underskriftene kommer om kort tid, med klipp fra hva mange av dere svarte i epostene vi mottok.

Svarene er svært interessante siden de forteller mye om hva dere der ute mener er kritisk med hensyn til lademuligheter i fremtiden.

 

Fylkesoversikt (% av total i parentes):

PS. Totalt 1.318 stemmer ble avgitt innen rimelig tid. Vi har ikke hørt noe fra syslene Jan Mayen og Svalbard…