Hopp til innhold

Togg C Sedan Consept: Tyrkia kaster seg på elbilbølgen

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

TYRKISKE LUKSUSVIBBER: Togg kaller seg et teknoselskap (har vi hørt det før?) og skal tilby langt mer enn bare et kjøretøy. Konseptet er en ren fireseter med komfortseter for alle og bakhengslede dører. Regn med noe litt mer vanlig når den eventuelt kommer på markedet.

Statseide Togg viste frem en elektrisk sedan i Las Vegas.

Nye og ukjente bilmerker presenteres som perler på en snor. Vi har de siste årene blitt kjent med Polestar, MG (som riktignok har et eldre opphav fra England), Nio, Xpeng, Hongqi og Maxus. Disse ruller i Norge allerede og et 20-talls startups er kanskje på vei.

SKREMMER INGEN: Designen er ganske så tradisjonell, men bak den lysbelagte grillen skal det finnes utstyr som skal gjøre Togg selvkjørende i en eller annen grad. Legg også merke til elektroniske sidespeil.

Hva er det?

Togg (Tûrkie’nin Otomobili Girisim Grabu A.S) er også et nytt bilselskap vi kanskje skal stifte bekjentskap med. Det er statseid og ble initiert av president Recep Tayyip Erdogan  i 2010.

Togg har som mål å bygge én million biler i året, etablere egen batterifabrikk og ha fem modeller innen 2030: To SUV-er, én varebil, én sedan og en kombi.

Allerede i 2019 presenterte de nydelig grafikk av to elektriske modeller, en SUV i familiebilsegmentet og en sedan i C-segmentet, altså på størrelse med Tesla Model 3 og Polestar 2. Denne bilen ble vist på teknologimessa CEC (Consumer Electronics Show) i Las Vegas nylig.

KOMBI: I Las Vegas viste Togg frem en kombivariant. Tidligere har vi sett en noe mer sedanorientert hekk.

Italiensk design

Italienske Pininfarina står bak designen, som er rimelig konvensjonell. Som alle andre elbiler har den en coupelignende avslutning av taklinja for å oppnå lavest mulig luftmotstand.

Den følger dagens trend med skjulte dørhåndak, heldekkende LED-stripe bak, fancy lysdekor og svære felger. Men den hinter samtidig om kameraspeiler og Hitech.

Vi har prøvekjørt Hongqi E-HS9:

Presidentbil for folket

Bilen som ble vist i Las Vegas skiller seg noe fra det første konseptet. Her har man heldigvis valgt en stor kombiluke som gjør bagasjerommet langt mer tilgjengelig, fremfor en sedanløsning, som først vist.

Ting vi antagelig ikke vil se, er bakhenglsede bakdører og fireseters løsning med justerbare bakseter.

Under kan du se hvordan de tenker seg at deres første SUV blir.

Lite info

Det er svært tynt med informasjon om batteri, motor og drivverk for noen av modellene.

Det er tidligere antydet at SUV-en skal ha en rekkevidde på 500 km og gjøre unna null til hundre på 7,6 sekunder. Det skal den klare via en motor på 200 hestekrefter med trekk på bakhjulene.

Den skal også bli tilgjengelig i en firehjulsdrevet versjon med samme motor på forakselen, altså 400 hester tilsammen. Da skal den klare null til hundre på 4,8 sekunder.

Om sedanen får de samme drivlinjene, vet vi ikke.

SKJERMER: Interiøret preges av skjermer og lite knapper. Togg vil skape tredimensjonale opplevelser.

High tech

Togg markedsfører seg som noe mer enn en bilprodusent på sin hjemmeside. Selskapet sikter mot å skape sitt eget økosystem rundt mobilitet med produkter som skal være både «smarte» og «empatiske».

Det er sparsomt med detaljer, men det legges opp til selvkjøring, deling av parkeringsplasser, deling av strøm med mer.

Interiøret ser smakfullt ut, med heldekkende skjerm på tvers av hele dashbordet samt en ekstra skjerm i midtkonsollen. Mye av det skal visstnok også få 3D-effekt.

Foreløpig er bilen som ble vist i Las Vegas på konseptstadiet.

Les også

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!