Hopp til innhold

Tesla skifter fokus til Model 3

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Teknisk direktør Jeffrey Brian Straubel i Tesla letter på sløret om ”folkemodellen” Model 3 som skal presenteres i mars 2016.

Tesla lanserte i forrige måned Model X, verdens første elektriske SUV. Elbilen med de spesielle falkevingdørene er ventet til Norge i 2016. Prisen på den nye modellen vil være litt dyrere enn for Model S, og er ventet å begynne på ca 600 000 kroner.

Men Tesla var ikke grunnlagt for å lage luksuriøse, dyre biler, dette er en misoppfatning som stadig vekk blir nevnt, sa Teknisk Direktør i Tesla, Jeffrey Brian (JB) Straubel under et foredrag på universitetet i Reno i USA forleden.

– På grunnlag av de bilene vi lager i dag, er det kanskje forståelig at folk har dette inntrykket om Tesla, men målet vårt er å lage elbiler som alle kan ha råd til, forklarer Tesla direktøren.

Jobber hardt med Model 3

Modellen Straubel sikter til er den neste i rekken fra Tesla, nemlig Model 3, en rimeligere elbil med god rekkevidde, og som vil være 20 prosent mindre enn Model S.

På sensommeren kunne Tesla sjefen Elon Musk avsløre at den nye modellen vil bli presentert i mars 2016 og at de fra da av vil ta imot forhåndsbestillinger. Model 3 er ventet å være klar for produksjon mot slutten av 2017.

Skjermbilde 2015 10 23 kl. 12.00.35

Under foredraget i Reno avslører JB Straubel hvordan størstedelen av selskapet nå retter seg mot den neste modellen:

– De fleste på innsiden i Tesla jobber ikke lenger på Model S og X, de jobber hardt med å designe en helt ny plattform og utforme teknologien som skal inn i Model 3. Denne modellen skal koste fra 35 000 dollar, (280 000 kroner) og ha en rekkevidde på mer enn 320 reelle kilometer, avslører Straubel. Han tilfører at Tesla etterhvert skal produsere flere hundre tusen eksemplarer av bilen hvert år.

Må øke batteriproduksjon

For å få til en så stor produksjon av Model 3, bygger Tesla nå en ”gigafabrikk” som skal produsere batterier nok til 500 000 biler i året i 2020. Fabrikken ligger utenfor Reno i Nevada, og første del av denne ventes å begynne å produsere batterier i første halvdel av 2016.

Straubel er godt fornøyd med framdriften i utbyggingen av kjempefabrikken.

– Byggingen har gått fremover i et forrykende tempo, og har virkelig overgått våre forventninger, sier direktøren og utdyper hvordan Tesla går fram med byggingen:

– Vi bygger ut en del av gangen og begynner produksjonen i denne, før vi parallelt fortsetter utbyggingen av neste del.

Teslas Gigafactory vil bli en av verdens største fabrikkbygninger og kommer til å produsere like mange litiumiom-batterier som det totalt ble produsert i hele verden i 2013. Fabrikken vil ferdig utbygd få all sin strøm levert fra solceller på taket og vindmøller plassert i åskammene rundt.

Tesla-direktøren gleder seg enormt til å følge utviklingen. Det gjør vi også.