Hopp til innhold

Tesla bygger gigafabrikk for batteripakker

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Teslas planer for å bygge en gigafabrikk for produksjon av batteripakker nærmer seg realisering.

Når gigafabrikken står ferdig kan Tesla produsere 300.000 batteripakker til dagens Model S, den kommende elektriske SUVen Model X og den planlagte folkebilen Model III. Til sammenlikning regner Tesla med å levere 35.000 Model S i år.

Elon Musk i Tesla har et mål om årlig produksjon av batteripakker til 500.000 elbiler i 2020. Det er mer enn hele fjorårets globale produksjon av batteripakker.

Byggestart i år?

Tesla håper å kunne starte byggingen av første gigafabrikk allerede i år, men fortsatt er ikke lokaliseringen helt klar. Flere delstater i USA kjemper om Teslas gigafabrikk som kan gi 6.500 nye arbeidsplasser. Aktuelle lokasjoner er i Nevada, California, New Mexico og Texas, ifølge Business Insider. Tesla venter på gulerøtter fra lokale myndigheter før de tar en endelig avgjørelse på lokalisering. Men det er uansett ikke utenkelig at det blir bygget flere gigafabrikker de nærmeste årene.

Reduserer miljøskade og kostnader

Gigafabrikken skal drives av fornybar energi som sol- og vindkraft for å få ned livsløpsutslippene. Gigafabrikken skal håndtere batteripakker fra vugge til grav for å sikre forsvarlig gjenbruk og gjenvinning. Ifølge Tesla vil prisene på batteripakkene bli redusert med 30 prosent på grunn av storskala produksjon i 2017. Bruk av nye materialer i batteripakkene vil øke energitettheten, ifølge Elon Musk selv. Tesla har fått med seg Panasonic på laget for å produsere batteripakker til elbiler.