Hopp til innhold

Tesla bidrar sterkt til ny elbilrekord

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

185 Model S registrert i augustHele seks prosent av alle nye biler i august var en elbil. 185 av dem var en Tesla Model S. 

Det betyr at det amerikanske elbilmerket fosser frem og tok hele 1,6 prosent av totalmarkedet i august – et temmelig oppsiktsvekkende tall. Med de sju som allerede var registrert, betyr det at minst 192 nye Model S i dag ruller langs norske veier. Dette kommer frem i helt ferske tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Samtidig er 700 nye elbiler i august det høyeste antallet registrert i samme måned noensinne, og hele 63,6 prosent flere enn i samme måned i fjor. På ett år er altså elbilenes markedsandel økt fra 3,6 til seks prosent. Selv om Model S leverer sterkt, og inntar andreplass blant elbilene, er Nissan LEAF fortsatt sjefen med 64 prosent av elbilsalget i august. 448 av dem var nyregistrerte og 186 bruktimporterte LEAF.

Totalt er det registrert 3.206 nye elbiler så langt i år, eller hele 33,6 prosent flere enn på samme tid i fjor.

149 elvarebiler så langt

Rekordtallene bidrar mye til at det gjennomsnittlige CO2-utslippet fra nye biler gikk ned til 120 g/km. Det er sju gram mindre enn for samme måned i fjor.

Selv om det er langt igjen til 2020-målet på 85, er det liten tvil om at elbilens inntog har stor betydning for målet i fjorårets klimaforlik. Verd å merke seg er at tallene for henholdsvis bensin- og dieseldrevne biler var 122 og 134 (sistnevnte 50,5 prosent markedsandel).

Totalt 11.660 nye personbiler ble registrert i Norge forrige måned. Det var 130 færre enn samme periode i fjor, tilsvarende et fall på 1,1 prosent.

I varebilmarkedet har elbilen et lengre stykke vei å gå, selv om utviklingen utvilsomt er positiv. Kun to elvarebiler, nøyaktig like mange som i fjor, ble registrert i august. Det tilsvarte en markedsandel på 0,1 prosent. Så langt i år er det solgt 149 varebiler med elmotor, mens tallet på samme tid i fjor var bare 15. Fremgangen er altså betydelig, til tross for at tallene blir små målt mot de 2.601 varebilene som totalt ble klare for veiene i august.

Model S fosser frem på det norske markedet

Tesla Model S fosser frem på det norske markedet. 185, tilsvarende 1,6 prosent av markedet, ble registrert bare i løpet av forrige måned. (Foto: Ståle Frydenlund)

31,2 prosent hybridvekst

Hybridbilene fortsetter også sin fremmarsj i markedet. 925 nye personbiler med OFV-klassifiseringen «bensin-diesel/elektrisk hybriddrift» ble registrert, en oppgang på 31,2 prosent fra august i fjor.

Det betyr at hybridbilene så langt i år har en markedsandel på 7,9 prosent. 6.384 hybridbiler er kommet til på veiene, og det er 85,9 prosent flere enn på samme tid i fjor.

Om man legger sammen hybridtallene med elbilstatistikken, betyr det altså at 14 prosent av alle solgte biler så langt i år har en elektromotor som bidrar til fremdrift.

Til nå er det registrert 22 nye varebiler med hybriddrift, tre av dem i august (en mer enn i fjor).