Hopp til innhold

Tellus er sommerens minste elbilnyhet

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tommy Rasmussen er daglig leder i RE-EL ASNå kan du kjøpe den elektriske toseteren Tellus for under 100.000 kroner. Tommy Rasmussen (bildet) venter spent på markedsresponsen.

Den lille elbilen lanseres i dag høytidelig i lokalene i importøren RE-EL AS´ lokaler i Sandnes.

Elbil.no tok imidlertid turen innom i går kveld, og kan derfor gi deg våre ferske bilder og de første detaljene allerede nå.

– Den registreres som en motorsykkel med fire hjul, men det er ingenting ved Tellus som tilsier at man kjører motorsykkel. Dette er en fullverdig elbil, mener daglig leder i RE-EL AS, Tommy Rasmussen.

Han hevder dessuten at Tellus skal kunne tverrparkeres – et ganske vesentlig poeng for en elbil på denne størrelsen. De ytre målene er 2.893 mm i lengden og 1.554 mm i bredden.

blogg-20130801-tellus front 672

Går opp 1. september

Den røde demobilen vi sjekket i Sandnes hadde to hvite fartsstriper tvers over karosseriet. Andre fargealternativer vil være gul, hvit og sort. Åpningstilbudet med fem sifre varer imidlertid ikke lenger enn ut august:

Tellus er snaut 2,9 meter lang

– Nei, med denne prisen tjener vi ikke penger. Dette er noe vi gjør for å få flere biler ut i markedet raskt, sier Rasmussen.

Innstegsprisen blir 109.900 kroner fra 1. september. Uten at RE-EL mener det er noen upris.

– Det er en veldig kvikk og lettkjørt bybil med god rekkevidde. Særlig om man sammenligner med andre små elbiler, hevder Rasmussen, som fra tidligere har erfaring med salg av Reva-elbiler.

– I 2009 og 2010 rullet det ut rundt 50 biler fra oss her i Sandnes. I den tidsepoken, der vi måtte slåss for å få elbilene ut, var det ganske bra, mener Rasmussen, som også har tatt seg av ettermarked for Reva.

Ved siden av den nye satsingen på Tellus, driver RE-EL AS også med salg av elsykler og elscootere, primært fra tyske Kreidler og AVE.

Opererer med nøktern rekkevidde 

Offisielle tekniske data fra RE-ELs tyske partner Voltmobil (Tellus selges som Voltmobil E8 i det tyske markedet) forteller at Tellus skal ha en rekkevidde på 140 kilometer. Rasmussen er likevel mer nøktern, også på grunn av norske temperaturer.

– Rekkevidden har vi satt til 60 kilometer pluss. Da tar jeg ikke i, for med dette anslaget kan du kjøre akkurat som du vil. Men 120-140 kilometer er mulig dersom man kjører rolig, sier Rasmussen, og understreker at det minste anslaget er satt for ikke å forlede noen. 

AC-motoren i bilen har en ytelse på 10 kWh, og topphastigheten er 90 km/t. Blybatteripakken er på 12 kWh, og består av åtte 12-volts batterier (96V), mens laderen har makslast på 20A. Lading skjer via vanlig schuko-kontakt, og Rasmussen opplyser at ladefarten er 10 eller 16 A. Det skal gi en normal ladetid på rundt åtte timer.

RE-EL-leder Tommy Rasmussen bak rattet i Tellus

Tellus veier forøvrig 385 kilo uten batterier – 705 med. 

Ønsker 5-10 forhandlere 

Blant det viktige standardutstyret er en trykkluftmatet bremsekraftforsterker, slik at bremsepedalfølelsen skal bli tilnærmet lik den på en konvensjonell bil.

Før salg blir Tellus-elbilene Tectyl-behandlet for å motstå norske vintersaltede veier. Den som ønsker det kan få dieselvarmer mot pristillegg. Ellers er det ikke mye ekstrautstyr på tilvalgslisten – utover klimaanlegg og større lettmetallfelger (15 tommer) med tilhørende lavprofildekk.

– Senere kommer vi til å se på en oppgradering av stereoanlegg, med bedre høyttalere og mulighet for blåtanntilkobling, sier Rasmussen, som sier målsettingen er å etablere salg via 5-10 forhandlere på landsbasis, foruten forretningen i Sandnes.

– Vi ønsker ikke så veldig mange flere. Er vi tilstede i de største byene, er det godt nok. Vi har allerede noen forhandlere i kikkerten. Den første vi har fått klarsignal fra, er Carpoint i Trondheim. Det er en stødig elbilforhandler. Det er slike forhandlere vi ønsker – som har god kjennskap til elbil. På Østlandet har vi noen interessante, men kan ikke oppgi navn ennå, sier Rasmussen.

Han legger til at de mest aktuelle byene ellers, er Bergen og Kristiansand.

– Noe lengre nord enn Trondheim har vi ikke tenkt – så langt. I Nord-Norge går det tregere med elbil foreløpig, konstaterer Rasmussen.

Tellus i bytrafikk

– Ser et vakuum i markedet

– Vi har et håp om, dersom vi får forhandlerne på plass, å selge rundt 100 biler før nyttår. Så 200 biler i løpet av neste år, dersom vi klarer å holde prisene i riktig område. Jeg tror ikke det er urealistisk, sier Rasmussen.

Han mener Tellus ikke har noen direkte konkurrenter i dagens elbilmarked, særlig med hensyn til pris.

– Kanskje bortsett fra Tazzari og Buddy – om jeg skal nevne noen. Det er også derfor vi har tatt sjansen på å starte salg, siden vi ser et vakuum i markedet for denne typen biler, sier Rasmussen, som mener å ha en grei garanti på plass til kommende kunder:

– For det første forholder vi oss til forbrukerkjøpsloven, som alle er nødt til. Så kjører vi to års garanti på de vedlikeholdsfrie blybatteriene. Første året er full garanti, det andre året 50 prosent, sier Rasmussen, som hevder de vedlikeholdsfrie blybatteriene holder meget høy kvalitet.

Han erkjenner samtidig at dette ikke er noen moderne batteriløsning, og sier at litiumion-batterier kan komme på sikt.

– Ellers har de fleste av bilens komponenter fem års garanti. På sikt kan det være at vi ønsker å gjøre garantiordningen bedre, men vi ønsker ikke å ta noen sjanser nå. Vi forholder oss til lovverket, sier Rasmussen.

 

Er du enig i at det norske markedet mangler denne typen elbil i dag? Si din mening under!