Takk for alle tips om ladestasjoner for elbiler
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bymiljøetaten takker for alle forslag til nye elbilplasser. Nå har vi fylt opp fremdriftsplanen vår med 100 nye ladepunkt. I juli starter gravingen til de første av årets plasser.
For en drøy måned siden henvendte vi oss gjennom elbil.dev05.dekodes.no til alle elbilister for å få tips og forslag til de resterende ladepunktene vi skal sette opp i 2012. Responsen var overveldende og flere titalls forslag har kommet til oss etter at artikkelen Ønsk deg en ladestasjon for elbil ble publisert. Vi vil redegjøre litt for valgene vi har gjort.
Utvidelse av eksisterende plasser
Enkelte av de nye ladepunktene blir utvidelser av de mest populære plassene våre. Hver høst gjennomfører vi en beleggsmåling for å undersøke hvor mye de enkelte plassene blir brukt på dag- og kveldstid, og de mest brukte kveldsplassene er de vi i første omgang prioriterer å utvide.
Kveldsparkering tyder på at det er beboere i nærområdet som parkerer der, og vi ønsker å gjøre det lettere for de som bor i byen å kunne kjøre elektrisk uten «ladeangst». I tillegg ønsker vi heller ikke å gjøre parkeringsforholdene for vanskelige for beboere med fossilbil. Så på steder med allerede 4 ladeplasser, men med minimalt med kveldslading av elbiler, kommer vi derfor ikke i år til å utvide plassene. Dette gjelder for eksempel Hollendergata og Hansteens gate.
Imidlertid kommer omtrent alle årets helt nye lokasjoner til å bli planlagt med 4 plasser med en gang. Dette reduserer kostnadene våre og gir oss kanskje råd til noen ekstra bonusplasser.
Utfartsparkering og plasser nær marka
Vi har lenge hatt ønske om å gjøre det lettere å komme seg ut i marka, og mange elbilister har ønsket seg ladeplasser på noen av våre utfartsparkeringsplasser.
Generelt er det vanskelig å finne strøm utenfor ring 3, ved utfartsparkeringene til marka og lignende. Vi har vært både på Mortensrud, Sognsvann, Grefsenkollen, Linderudkollen, Skullerud, ved Rustadsaga og i Maridalen uten å finne tilfredsstillende strømskap i nærheten av parkeringsmuligheter.
I år får vi endelig til plasser ved Frognerseteren (bak ved Sporten). Her blir det hele 10 plasser. Disse blir uten tidsbegrensing slik at de som tar med seg telt og skal på langtur en helg, kan gjøre dette uten bekymring. I tillegg vil det komme 6 plasser på utfartsparkeringen ved Ammerud inn til Lillomarka. Da dekker vi litt av Nordmarka i øst og vest. I 2013 vil vi forsøke å finne en løsning for Østmarka.
Ser du et strømskap på en av våre utfartsplasser, så ta gjerne et bilde og send oss en epost hvis du ser noe du tror kan egne seg.
Ladeplasser i miljøgater burde vi selvfølgelig tenkt på for lenge siden, og tar med oss tipset i videre planlegging.
Skilt og regulering
På noen av de tidligst etablerte plassene henger det igjen noen gamle skilt. I år skal vi endre skiltingen ved Munchmuseet og i Kirkegårdsgata til å bli maks 16 timer og for «Ladbar motorvogn».
Forøvrig vil alle nye plasser i år bli skiltet for «Ladbar motorvogn». De eldre plassene vil på et senere tidspunkt få endret skiltingen, men akkurat nå prioriterer vi de nye. Ladbare hybridbiler vil kunne benytte alle plassene selv de som ikke er omskiltet. Men da må man i praksis lade for å vise trafikkbetjenten at man står parkert med en ladbar bil.
Tilskuddsordningen
Vi skulle ønske at vi kunne fått etablert flere ladeplasser i nærheten av offentlige anlegg, sykehus, skoler, etater, kommunale tilbud og lignende. Dessverre har mange av disse stedene privatregulerte p-plasser. Bymiljøetaten kan kun etablere på offentlig gate / vei og offentlig regulerte p-plasser (hvit P på blå bakgrunn).
I Nydalen er f.eks. størstedelen av områdene privatregulert, mens i Bjørvika planlegges det med minimalt av gateparkering. Mange av disse stedene, i likhet med borettslag, kjøpesentre og lignende, kan imidlertid få støtte gjennom tilskuddsordningen vår til å etablere ladeplasser. Men da hjelper det nok best å si ifra direkte til stedet eller gjennom Elbilforeningen formidle ønsket eller behovet for ladeplass. Ler mer om tilskuddsordningen.
Fossilbil på ladeplassen
Våre trafikkbetjenter kan ikke være alle steder på en gang. Dersom det står en fossilbil på ladeplassen og du er avhengig av å lade, ring vår døgnåpne vaktsentral på telefon 23 48 21 50 og meld i fra. Da vil en trafikkbetjent bli tilkalt til stedet, og bilen vil enten få gebyr eller bli tauet inn. Telefonnummeret står også inni stolpen. Det er også dit du må ringe dersom det er feil på stolpen.
En liten oppfordring til slutt
Husk at det sitter små kroker på ladestolpene. Fest en snor eller lignende til «ladekladden» din og heng snoren på kroken. Da belaster du stikkontakten og støpselet mindre og utstyret varer lengre!
Vennlig hilsen
Marianne Mølmen
førstekonsulent i Trafikkplanseksjonen
Bymiljøetaten, Oslo kommune
Bymiljøetatens kart
Her kan du finne de nye ladepunktene som skal settes opp. De har grønn markør. Merk at for stasjoner som allerede eksisterer, er det totalantallet som angis, det vil si ladepunktene som allerede er der pluss de nye. Velger du lenka for å se kartet i en større versjon, så får du også ei liste over alle de nye punktene. Ladestasjonene merka med «Kommer i 2012/2013» er bonusplasser som vil bli satt opp i år hvis budsjettet tillater det. Alternativt blir det våren 2013.
Vis Ladestasjoner – Public charging stations in Oslo i et større kart