Hopp til innhold

Supersalg av elbiler i 2012

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nissan LEAFElbilsalget fortsetter å øke. Nesten 1.000 elbiler solgt i 1.kvartal 2012. Det må vi si er godt over forventning.

Vi var så fornøyd med elbilsalget ifjor. Hva skjer så i år? Jo, bare i de tre første månedene er salget nesten like høyt som i hele første halvår ifjor da det ble solgt 952 elbiler. I fjorårets første tre måneder bidro i-MiEVs suksess til 499 solgte elbiler. I 2012 er det en økning på 86%.

Modeller

Elbilsalg 1.kvartal 2012Kanonsalget skyldes Nissan LEAF. Hele 66% av de nye elbilene er LEAF. Slår vi trillingene sammen utgjør de 30%. Så salget av dem er ikke helt ueffent. Vi har fått høre at Mitsubishi i år har et salgsmål på 650 i-MiEV. Med en start på 168 virker det realistisk. Motivasjonen er nok litt lavere hos Peugeot og Citroën som ikke får det helt til å løsne. Men vi skal ikke se bortifra at de kan hevde seg bedre etterhvert som kommuner og stat henter inn anbud på elbiler.

Så er det tydeligvis noen tidligere produserte Thinker og Buddyer fra lager som har kommet på veien. Litt mer skuffende er det å se at det ikke er solgt flere Ford Connect Electric. Rett før påske fikk vi den triste nyheten om at Azure Dynamics, som elektrifiserer denne varebilen for Ford, har søkt konkursbeskyttelse og stoppa produksjonen. Skal det være nok en elektrisk pionérbedrift som går ned for telling?

LEAF-salget vekker ikke bare oppsikt i elbilmiljøet. På VG kan vi lese at LEAF mer frister menn enn kvinner. Derfor er den kommet helt opp på 6.plass blant menns mest kjøpte bilmodeller (sikkert med konas tillatelse). Ganske sensasjonelt slått kun av et par tradisjonelle tyskere, en Volvo og en kjedelig japaner og med Nissans egen bestselger rett foran.

Geografisk

Elbilsalg 1.kvartal 2012Tabellen til høyre viser antall solgte elbiler på tre måneder og hvilken andel hvert fylke har av totalsalget. Årets andel sammenlignes med hele fjoråret.

Det fylkesvise salget viser at Oslo & Akershus sin andel er synkende. Til tross for at det målt i antall er et suverent rekordsalg i Oslo-området. Men andelen har falt fra 49% til 41%. Veksten ser vi i de andre fylkene med store byer: Hordaland, Rogaland og Sør-Trøndelag. Nesten 80% av elbilsalget er i disse fem fylkene. Jevnere fordelt utover i landet er det ikke. Tar vi med de 8 fylkene med høyest andel av salget, passer vi 90% av totalen. Kanskje ikke så overraskende. Elbil er fortsatt et urbant fenomen. Men nå spredd bedre rundt i de større byene i Sør- og Midt-Norge.

Elbilsalget og CO2-utslipp

Elbilsalget i mars var 322 og utgjorde 2,5% av salget av nye personbiler. Forsåvidt interessant å se at andelen nå er rett bak hybrid som i mars utgjorde 3,4% av personbilsalget. Totalt er det solgt 1.042 nye hybridbiler mot det vi måler som 927 nye elbiler. Vi er hakk i hæl!

Gjennomsnittlig CO2-utslipp fra nybilparken har falt fra 136 g/km til 131g/km på ett år. Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) bemerker at det takket være elbilsalget er et gjennomsnittlig utslipp som er synlig lavere enn for bensin- og dieselbilene. De hadde henholdsvis 132 g/km og 136 g/km (ja, høyest for dieselbilene fordi de er større). Litt moro er det å bli lagt merke til på den måten. Elbiler teller nå i det store regnestykket. Men glem heller ikke at vi teller vel så mye i det lille regnestykket – utslippene som påvirker det lokale miljøet!

Hva blir salget i år?

Tja, 86% økning i 1.kvartal peker mot nærmere 4.000 solgte elbiler i 2012. Men vi er for pessimistiske til å tro at det blir mulig. I de langsiktige estimatene våre har vi håpa på et salg på 2.600 elbiler i 2012. Det er nesten så vi tør å innkassere at det blir minst så mye. Det ser ut til å være greit trøkk i LEAF-salget, også etter at alle de første tusen bilene er levert etter påske. Mitsubishi i-MiEV holder et greit tempo sjøl om salget er under halvparten av hva det var i 1.kvartal 2011. Men prisjusteringene på trillingene gjør de attraktive for dem som ikke trenger så mye bil som en Nissan LEAF er.

Vi velger å være nøkterne og krysser fingrene for at det blir solgt minst 3.000 elbiler i 2012. Alt over det er fantastisk. Skal se at politikere som gjentatte ganger bekrefter at det ikke skal tøyses med rammevilkårene, hurtigladeinfrastruktur som kommer på plass og en ny modell eller to, kanskje får oss til å framstå vel nøkterne.

Mer bekymringsfulle er meldingene fra det store utland. Her er en liten sak som viser elbilsalget i Europa i januar 2012. Ikke akkurat en storveis nyhet, nei. Vi er ferdige med å sole i glansen over Norges fortreffelighet. Nå trenger vi økt fart i de større markedene.

Europasalg januar 2012 elbil