Strømmen gikk mot strømmen
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bensinstasjon- og veikrodriveren Ole Bjarne Strømmen på Nes i Ådal tok skjeen i egen hånd for å få på plass hurtiglader. Nå er den i drift – helt uten offentlig støtte.
I går ettermiddag var det høytidelig åpning av hurtigladestasjonen på det lille stedet, snaut seks mil nord for Hønefoss og litt over sju mil sør for Fagernes i Valdres. Beliggende langs hovedferdselsåren E16, mente Strømmen at det ville være svært svært fremtidsrettet å tilby strøm til elbiler – i tillegg til tradisjonelle drivstoff. Forarbeidene startet han på for to år siden.
– Lading er like mye «convenience» som det er drivstoff. Jeg tror det er framtida. Og skal du være med på den framtida, kan det være lurt å være tidlig ute. Derfor var jeg på hugget, sier Strømmen.
Det mest spesielle – og kanskje mest prisverdige – ved stasjonen, er at den er finansiert helt uten offentlig støtte. Elbilforeningen mener det fortjener skryt, og tror kombinasjonen av lokalt eierskap og sentral operatør er en smart løsning.
– Vi tror dessuten det er svært fornuftig å kombinere lading med et tjenestetilbud – som her en veikro. Historien har dessverre vist at ikke alle initiativ til hurtiglading er så gode som dette, og det gir ekstra grunn til å gratulere Strømmen, sier fagleder Snorre Sletvold i Norsk Elbilforening.
Ringerikskraft ble partner
– For to år siden sendte jeg en søknad til Transnova. Den var ufullstendig og mest for å lodde stemningen. Jeg skjønte at dette kom til å koste penger, og mer enn de 15.000 mange tror en hurtigladestasjon koster, humrer Strømmen.
Han sier det ikke var særlig respons, og han fortsatte med planene i det stille. For ett år siden tok han kontakt med Ringerikskraft. Det skulle bli et fruktbart partnerskap.
– De var jo giret på dette. Og så er det jo sånn at kommersielle aktører sitter og venter på at kraftselskaper og det offentlige skal komme dumpende med tilbud om infrastruktur. Jeg snudde det motsatt, sier Strømmen, og beskriver det med et bilde:
– Jeg ville ikke sitte i baksetet. Jeg ville sitte i forsetet, i forhold til både utvikling og drift. Ringerikskraft spurte om jeg var villig til å legge noe i det, og det var jeg selvsagt. Likeverdige partnere, minimum, sa jeg, sier Strømmen.
Og sånn ble det. Nå troner den aller første hurtigladeren ABB har levert med multistandard bakerst på plassen mellom bensinstasjonen og veikroa.
Elbilfrelst etter 40 år med bensinsalg
– Vi har hatt et kjempesamarbeid så langt, også med byggingen av hele opplegget, sier Strømmen, som mener det er et problem at kommersielle aktører i dag må sitte og vente på Transnova-støtte før de agerer.
– Tidsvinduet er nå. Elbilister venter på laderne, og da er det ikke tid til å vente. Folk etterspør å kunne ta elbilen sin ut av byene. Det handler ikke bare om kollektivfelt. Når det kommer tilsvarende ladere både på Hønefoss og Fagernes, blir det ikke noe heft, fastslår Strømmen.
Han fikk selskap av Ringerike-ordfører Kjell B. Hansen og konsernsjef Ole Sunnset i Ringerikskraft under gårsdagens snorklipping. Andre inviterte kom i et par håndfuller elbiler – uvanlig mange på en gang på Nes i Ådal. Representanten for leverandøren av hurtigladestasjonen, Arne Sigbjørnsen fra ABB, kom sågar helt fra Stavanger i sin Tesla Model S.
– Dette synes jeg er stas. Det er virkelig en merkedag for oss, sier Strømmen, og forteller at det har vært drevet bensinstasjon på stedet siden 50-tallet. Han overtok driften etter sin far i 2008, etter at faren hadde holdt det gående i 40 år. Senior er faktisk også blitt helfrelst elbilist. I løpet av de siste to årene har han tilbakelagt 28.000 kilometer i sin Nissan LEAF.
– Nei, jeg trur på elbil i framtida. For 90 prosent av alle som bor her på Nes i Ådal hadde det holdt med en elbil, mener 68-årige Ole-Arnt Strømmen.
Betaling og fremtidsplaner
– I løpet av et par uker er dette en operativ betalingstjeneste, sier Jan Haugen Ihle i Fortum Charge&Drive, som har fått operatøransvaret for ladestasjonen. Kunder vil få to valg, enten sende SMS for å starte og stoppe lading eller bruke RFID-kort.

– Brukes telefon, havner ladekostnaden på telefonregningen. Brukes ladekort fra Fortum, et RFID-kort, kommer faktura en gang i måneden. Vi vil også sørge for at det ligger «ferdigladede» RFID-kort på Shell-stasjonen som kunder kan kjøpe, for så å registrere dem på seg selv senere, sier Haugen Ihle.
– DC-hurtigladeren (CHAdeMO, Combo) vil koste 2,50 kroner pr. minutt, altså det samme som i resten av nettet vårt, mens Type 2 AC-laderen vil koste én krone pr. minutt. Prisforskjellen skyldes ladehastigheten, sier Haugen Ihle.
Det kan komme flere hurtige ladepunkt på stedet. Shell/7-Eleven-driveren Ole Bjarne Strømmen har nemlig satt av plass, og er klar dersom kundene etterspør tjenesten i stor nok grad.
– Men på grunn av at lading ikke er standardisert foreløpig, må vi se an behovet. Hvor mange bruker CHAdeMO eller Combo? Hvor mange vil ha Type 2? Erfaringene med dette vil avgjøre hvordan vi eventuelt skal bygge ut videre.