Hopp til innhold

Sol på taket og elbil i garasjen

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Grete Lill Gundersen kjøpte Nissan LEAF for ett år siden. Nå installerer hun solceller på taket for å bidra enda mer for miljøet.

– Jeg valgte elbil utelukkende for å bidra for miljøet. Neste steg er å installere solpaneler på taket, sier Grete Lill Gundersen.

Selv med støtte fra Enova er det ikke økonomiske besparelser som driver henne.

– Solpanelene vil vel ikke lønne seg økonomisk før jeg blir «100 år», ler 67-åringen.

Men hun vil gjøre sin innsats for miljøet og bryr seg ikke om hva kritikerne sier.

– Noen har en positiv holdning til framtiden og hva vi kan bidra med, mens mange bare fokuserer på det negative. Jeg vet hvilken gruppe jeg vil være med, sier hun.

Birøkter og oljearbeider

Grete Lill Gundersen er aktiv hobbygartner og birøkter i egen hage.

– Biene trenger ikke oss, men vi trenger dem. Akkurat som vi trenger jorda, men jorda trenger ikke oss, sier hun.

Tidligere har hun jobbet som landets første kvinnelige maskinist på skip og som oljeingeniør offshore. Ingeniørbakgrunnen har gjort henne interessert i ny fornybar teknologi. Hun er kritisk til at sin tidligere arbeidsgiver Statoil ikke gjør mer i forhold til overgangen til fornybar energi.

Grete Lill Gundersen syns også det er viktig å at myndighetene går foran og støtter investering i ny fornybar energi. Det er positivt at de nå støtter solcelleinvestering og elbil, men de kan gjøre mer. Det er støtte fra myndighetene som gjorde at Tyskland tok et gigahopp fremover og ble ledende i Europa. Kanskje «folk flest» trenger et puff i form av støtte for å sette i gang.

– Men vi kan ikke bare skylde på politikerne, de er bare et speilbilde av folk flest, sier hun.

Elbilforeningens medlemstilbud

Grete Lill Gundersen har lenge vurdert solpaneler og da hun så Elbilforeningens medlemstilbud tok hun kontakt med Per Urdahl i Solel AS. Etter befaring var konklusjonen at huset i Haneborglia i Lørenskog var perfekt til installasjon av solpaneler.

Som medlem i Norsk elbilforening får du gratis uforpliktende vurdering om ditt hus passer bra for solenergiproduksjon.

Elbilistene løfter solmarkedet

– Nesten alle kundene våre hittil har elbil. Det er elbilistene som løfter utviklingen av solenergi i Norge, sier Per Urdahl.

Solcelleanlegget til Grete Lill Gundersen består av 16 paneler som i snitt produserer 3750 kWt per år. Det er mer enn nok til å drive en elbil og litt til.

I vår spørreundersøkelse blant over 7.500 elbileier oppgir hele 1 av 4 at de vurderer å installere solceller på taket.