Hopp til innhold

Slik setter du opp ladestasjon for elbil

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ladeplasser for elbil må bli en naturlig del av tilbudet boligselskapet gir beboerne. Det trenger ikke være spesielt dyrt eller vanskelig.

Elbilforeningen samarbeider med OBOS og Oslo kommune om en veileder for boligselskap som vil etablere ladestasjon for beboere med elbil. Veilederen kan lastes ned gratis. 

Tilbud til beboere med elbil

Boligselskap som tilbyr parkeringsplass for tradisjonelle biler, bør også ha et tilbud for beboere med elbil. Alle elbilister er avhengig av ladeplass for å kunne bruke elbilen i hverdagen. Mesteparten av elbilens ladebehov dekkes over natten når elbilen står parkert. I borettslag og sameier er parkeringsplasser og parkeringshus felles eiendom, og beboerne kan ikke på egenhånd etablere ladeplass for sin elbil. Da må styret i boligselskapet ta ansvar for å tilrettelegge for elbiler og andre ladbare biler.

I forkant av utviklingen

I begynnelsen av 2014 var det over 20.000 elbiler på norske veier. Avgiftsfordelene elbilen har, er garantert av Stortinget fram til minst 2018 eller til vi har 50.000 nullutslippsbiler. Det betyr at antallet elbiler vil fortsette å øke i årene framover. Samtidig kommer også ladbare hybridbiler som er avhengig av strøm for å kjøre utslippsfritt. Ladeplasser er derfor noe ditt boligselskap må forholde seg til de kommende årene. Det er bare et spørsmål om tid før de første forespørslene om ladeplass kommer. Styret kan med enkle grep være i forkant av behovet.

Enkelt og billig

Veileder elbil i borettslagÅ etablere en ladeplass for elbil er i de fleste tilfeller både enkelt og billig. En elektriker kan sjekke eksisterende fellesanlegg og gi pris på installasjon av ladeutstyr. I Oslo kommune kan man også søke støtte for å få dekket inntil 60 prosent av etableringskostnaden. Brukerne av ladeplasser kan dekke strømutgifter og vedlikehold gjennom månedlig betaling. For de fleste er det snakk om maksimalt et par hundrelapper i måneden for å dekke driftskostnadene boligselskapet har.