Hopp til innhold

Skjer ting igjen i California

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

CaliforniaDen amerikanske staten har tidvis vært verdensledende i kampen for elektrifisering. Aktivitetene der har også hatt sin direkte betydning for Elbilforeningen.

Mange har lurt på hvorfor vi het «NORSTART». Tar jeg ikke feil, springer navnet ut som en norsk kopi av CALSTART som var en forening starta i 1992 i California. Skjønner? De første norske elbilentusiastene erstatta CAL med NOR. Aktivitetsområdene, medlemstypen og hensikten med de to initiativene var på det tidspunktet temmelig sammenfallende.

CALSTARTNylig fjerna vi Norstart fra navnet vårt og heter nå bare Norsk Elbilforening. Likevel finner vi det gledelig å se at CALSTART fortsatt eksisterer, og ikke minst at California er på banen igjen for å forandre bilparken til mindre miljøbelastende. Staten er verdens femte største økonomi hvis den hadde vært en egen nasjon.

California er naturligvis ikke et mindre viktig bilmarked enn hva økonomiens størrelse tilsier. Det var derfor det vakte så stor internasjonal oppmerksomhet, og ble et veldig press på bilindustrien, da staten California gjennom California Air Resources Board stilte krav om nullutslippsbiler og innfasingen av disse.

Men etter først å ha fått alle store amerikanske produsenter til å satse på elbil, blant annet ble Think kjøpt av Ford på grunn av dette, måtte kravene modereres kraftig etter at bilindustrien vant et rettslig oppgjør om berettigelsen av at en statlig myndighet kunne være så streng. En skikkelig nedtur.

Derfor har nok også CALSTART brukt mye tid på annet enn bare elektrisk drivstoff. Teknologinøytrale som de omtaler seg som. Det er ikke vi i Elbilforeningen. Slett ikke. Dessuten har vi blitt mer forbrukerorientert fordi vi har fått så mange elbilister.

Arnold SchwarzeneggerÅra går og som mange andre har California vakla i politikken sin. Det blir en for lang historie nå. Men det har vært fra elbil til hydrogen til biodrivstoff.

La oss ikke glemme Norgesbesøket til Arnold Schwarzenegger opp i dette. I to valgperioder på 2000-tallet var han guvernør i California. Miljøinteresserte kunne legge merke til hans voldsomme begeistring for hydrogen og investeringer i infrastruktur for dette. Ble nok ingen innertier? Vi synes å finne et tall for California på 180 nyregistrerte brenselscellebiler i perioden 1996-2010. Ikke så imponerende tall heller for batterielbiler, men det ble da 5.200 av dem .

På Zeros årlige konferanse kunne han glede seg over Norges framskritt på elbilfronten.

Og nå ser det sannelig ut som det blir mer elektrisk også i California. Igjen er det den statlige enheten California Air Resources Board (ARB) som har lansert et program som kalles for Advanced Clean Vehicle Cars. Og vi nærmer oss poenget med artikkelen. For det er hva vi ønsker å fortelle, noen punkter fra programmet til en av verdens største «bilnasjoner». Respekt til California for lederposisjonen de tok. Hva synes vi om det som skjer nå?

Målet er å sikre seg en ledende posisjon for introduksjon av «clean vehicles» (litt liberalt definert) og utvikling av tøffe utslippskraft til bilprodusentene. Noen av de gamle triksa tas fram:

Vi synes det er godt nytt. Elbilmiljøet i California er ikke å kimse av. Verken som politisk kraft, marked eller alle entusiastene der som har holdt på med sitt – også dypt nede i bølgedalene. Der som i elbillandet Norge, kan de glede seg over at nye og flotte elbiler blir tilgjengelige.

For de mest interesserte, her er en oppsummering på «kun» 18 sider. Blant annet er det noen riktig fine grafer som viser «well-to-wheel» utslippsanalyser for ulike kjøretøyteknologier. Ser det sånn ut, kan det ikke være noen gode miljøgrunner for ikke å bli helelektrisk. Enten du bor i San Francisco eller Bergen.